Aanslag Charlie Hebdo: 12 doden, 3 daders op de vlucht
In het Parijse hoofdkantoor van het satirische magazine Charlie Hebdo zijn volgens de Franse politie twaalf doden gevallen bij een aanslag. Er vielen ook verscheidene gewonden.
In de gebouwen van Charlie Hebdo in hartje Parijs zijn drie gemaskerde en in het zwart geklede mannen kort voor 12.00 uur met kalasjnikovs binnengedrongen. Eerst was er enkel sprake van twee schutters, maar de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve bevestigde dat het om drie daders gaat. Er zou "een dertigtal keer" zijn geschoten, volgens mensen ter plaatse. Dat duurde enkele minuten.
Op een opname van de straat in het oosten van het Parijse centrum is tijdens de aanslag naast het geluid van vuurwapens ook de kreet Allahu Akbar (God is groot) te horen. De aanvallers zouden ook hebben geroepen: "We komen de profeet wreken". Daarna zijn de mannen gevlucht in een auto die klaarstond. Verderop zouden ze zijn overgestapt in een andere wagen. De vluchtauto van de daders is leeg teruggevonden in het negentiende arrondissement van de Franse hoofdstad, weet Le Parisien. De daders zijn nog niet gevat. Sommige bronnen maken melding van een gijzelaar, maar dat klopt niet, schrijft kwaliteitskrant Le Monde. Volgens de krant hebben de daders hun auto achtergelaten en een andere genomen, zonder evenwel de bestuurder ervan te gijzelen.
Volgens de Franse terrorisme-expert Jean Charles Brisard waren de daders getraind. "Ze hadden militaire wapens en droegen waarschijnlijk kogelvrije vesten. Deze mannen waren opgeleid en vastberaden deze daad te plegen", vertelde hij aan BBC.
Bij de aanslag vielen zeker 12 doden. Negen van hen werden gedood in het redactiegebouw, de anderen daarbuiten. Bij de dodelijke slachtoffers zouden ook 2 politieagenten zijn. Er zouden ook zeker 10 gewonden zijn gevallen, onder wie 4 ernstig. De politie meldt dat tekenaars Charb (Stéphane Charbonnier), Cabu (Jean Cabut), Tignous (Bernard Verlhac) en Wolinski (Georges Wolinski) gedood zijn.
De Franse president François Hollande kwam omstreeks 13.30 uur aan op de plaats van de aanslag. Volgens hem is er "geen twijfel dat het om een terroristische aanval gaat". Hollande verzekerde dat de daders "zolang het moet zullen worden gezocht om te worden berecht". "Wij moeten tonen dat wij verenigd zijn", zei Hollande ook. Hij voegde er nog aan toe dat er de laatste weken "meerdere aanslagen zijn verijdeld". Om 14.00 uur werd een crisismeeting met de regering gepland.
De autoriteiten in Parijs hebben intussen op tal van plaatsen in de Franse hoofdstad extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Liefst 3.000 politieagenten zijn gemobiliseerd. Redacties van kranten en tijdschriften, grote warenhuizen, culturele instellingen en het openbaar vervoer worden allemaal extra beveiligd. De Franse autoriteiten verhoogden ook het dreigingsniveau voor terreuraanslagen naar het allerhoogste niveau.
In heel Frankrijk worden vandaag manifestaties gehouden tegen de aanslag en voor de persvrijheid en de democratie. In Parijs roept het nationaal syndicaat van de journalisten op om 18 uur samen te komen op de Place de la République. Morgen, op hetzelfde uur, roept de Parijse burgemeester Anne Hidalgo "alle republikeinen" op een stille mars te houden. Onder meer Nantes, Besançon, Toulouse, Lille, Nîmes, Lyon en Montpellier worden vandaag nog optochten gehouden. De prefectuur van de Franse hoofdstad heeft officieel nog geen toestemming gegeven om te betogen. Een betoging brengt immers "grote risico's met zich mee voor de aanwezige mensen", die een "gemakkelijk doelwit zijn voor eventuele misdadigers".
Het satirische magazine Charlie Hebdo oogstte in het verleden meermaals controverse met cartoons over de profeet Mohammed en moslimextremisten. In 2011 werd het kantoor van het weekblad met een molotovcocktail belaagd. Het pand werd volgens Franse media bewaakt. Ook de overleden Charb, cartoonist en voormalig hoofdredacteur van het blad, kreeg naar verluidt politiebescherming. Hij werd "herhaaldelijk" bedreigd, maar sinds enkele dagen "steeds ernstiger". Dat heeft, volgens de krant Le Figaro, departementaal secretaris Rocco Contento van de politievakbond Unité SGP Police gezegd.
Ook de laatste tweet van het magazine spotte met IS-terrorist Al-Baghdadi. De recentste cover van het blad spot met schrijver Michel Houellebecq en zijn nieuwe boek 'Soumission', over de islamisering van Frankrijk.
Bron: De Morgen, 07/01/2014
Eigen commentaar: Dit is een regelrechte inbreuk op het principe van vrije meningsuiting. Ik vind het bijzonder goed dat er reeds gereageerd is door verschillende cartoonisten. Zo maakte één cartoonist een tekening waarbij een radicale moslim het hoofd van een cartoonist afhakt en vervolgens steekt deze onthoofde toch nog zijn tong uit. Dit is in mijn ogen het perfecte weerwoord. We mogen ons niet laten lijden door angst, want dan geven we gewoon toe. Mensen met extreme gedachten kunnen vaak niet met zichzelf lachen, dat wordt bewezen door hun reactie op de cartoons. Ik denk persoonlijk dat mensen die zichzelf en hun gedachtegoed niet kunnen relativeren of die niet met enige kritiek om kunnen gaan een gevaar kunnen vormen voor de samenleving. Het is zeer belangrijk dat een bedrijf zoals Charlie Hebdo zich het zwijgen niet laat opleggen door deze schrijnende gebeurtenis. De vrijheid van de pers en van meningsuiting is een zeer belangrijk pilaar in de werking van een democratie. Cartoonisten moeten hun kwaliteiten blijven benutten om de bevolking wakker te houden. Hopelijk leggen ze door deze verschrikkelijke gebeurtenissen hun tekenpotlood niet aan de kant, maar vormt dit een inspiratiebron om nog sterkere cartoons te maken omtrent onze maatschappij.
|