20th December 2014, 14:58
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Beerse
Posts: 108
|
|
Pillen printen via 3D: toekomstmuziek of realiteit?
Pillen printen: toekomstmuziek of realiteit? Aan de overkant van de Noordzee geloven ze alvast in. Daar zijn ze bijzonder druk aan het experimenteren met 3D-gemaakte geneesmiddelen. De 3D-print is al ingeburgerd in de productie van implantaten, maar het zou ook mogelijk moeten zijn met geneesmiddelen, denken ze daar.
Leroy Lee Cronin, een chemie-expert uit Glasgow, gelooft er rotsvast in. Hij wil pillen op maat maken... al beseft hij dat het niet voor morgen zal zijn. Hij geeft zichzelf en zijn team tien tot 15 jaar om tot een goed resultaat te komen.
We zullen u niet vervelen met de technische aspecten van de zaak, wel met de resultaten. Als een 3D-print van geneesmiddelen mogelijk zou zijn, dan opent dat deuren voor niet alleen zeer geïndividualiseerde geneesmiddelenproductie, maar ook voor betere geneesmiddelenvoorziening in landen die nu van farmaceutische zorg verstoken blijven.
Gevaren
Praktisch zijn er echter nog gigantische bergen te overwinnen. Zo moet Cronin voor elke aparte molecule een patent krijgen, niet voor het afgewerkte product. Cronin beweert dat hij echter de eerste belangrijke stap al heeft gezet met een perfecte print van ibuprofen, een eenvoudige molecule.
Maar er liggen ook gevaren om de hoek. Wie de technologie beheerst, zou in de toekomst zonder probleem xtc, cocaïne of LSD kunnen produceren. Om nog niet te spreken over andere vormen van misbruik, mocht deze techniek gegeneraliseerd kunnen worden.
Het lijkt op dit moment nog wat sciencefiction, maar voor Cronin is de 3D-pil eigenlijk al een feit.
Bron: Knack, 18/12/2014
Eigen commentaar: Het is opmerkelijk hoever wetenschap en technologie vandaag de dag geëvolueerd zijn. In het kader van geïndividualiseerde en op maat gemaakte medicatie, kan dit een ontzettend interessante ontwikkeling zijn. Op die manier kunnen bijvoorbeeld mensen die een bepaald geneesmiddel nodig hebben, maar dagelijks hun dosis moeten aanpassen, dit op een makkelijkere en goedkopere manier zelf thuis produceren.
Het nadeel dat echter wordt aangehaald is wel iets om over na te denken. Hoe gaat men controleren of de 3D-printers enkel voor de juiste doeleinden gebruikt worden? Hoe gaat men misbruik trachten te voorkomen? Ik denk dat de overheid hier een grote, controlerende rol in moet spelen. Er moet een duidelijk zicht zijn op de producten die gebruikt worden bij het thuisgebruik van de 3D-printer.
|