Migranten doen wereld draaien: 'Ze dragen veel bij aan herkomst- én gastland'
Migranten doen wereld draaien: 'Ze dragen veel bij aan herkomst- én gastland'
'2014 was het dodelijkste jaar ooit voor migranten', schrijft William Lacy Swing, Directeur-generaal, Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). 'Migranten die vluchten voor oorlog, religieus extremisme en natuurrampen verdienen ons medeleven, niet onze onverschilligheid.'
Vandaag, 18 december, vieren de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) en de rest van de wereld de Internationale Dag van de Migrant 2014. Het thema is 'Red de levens van migranten' en de focus ligt op de wereldwijde humanitaire uitdaging om de levens van duizenden migranten, die hun lot bezegelen in hun zoektocht naar veilige oorden.
De Internationale Dag van de Migrant 2013 stond voor IOM in het teken van 'wanhoopsmigratie' en ging gepaard met de publicatie van de eerste globale schattingen van het aantal migranten die het leven lieten op vaak gebruikte migratieroutes, over zee of via land.
2014 dodelijkste jaar ooit voor migranten
Nieuwe data, verzameld door IOM, tonen aan dat deze cijfers nog steeds stijgen en dat 2014 tot nu toe het dodelijkste jaar was voor migranten. Het uiteindelijke totaal zal eerder tegen de 5.000 liggen, meer dan het dubbele van de 2.378 doden waarover IOM vorige jaar berichtte.
We weten dat migratie - en in het bijzonder irreguliere migratie - een controversieel onderwerp is overal ter wereld. De debatten focussen nu al te vaak op de zogenaamde negatieve socio-economische impact van migratie op tewerkstelling, en op de culturele verschillen.
Rode Kruis-medewerker vangt kind van migranten op
Rode Kruis-medewerker vangt kind van migranten op © Reuters
Maar we moeten hoogdringend verandering brengen in de manier waarop mensen naar migratie kijken - als we mensen willen redden die uit wanhoop blijven migreren en hun levens riskeren in hun zoektocht naar veilige oorden en naar een beter leven. Zij worden maar al te vaak uitgebuit door criminelen die fortuinen van meer dan 1 tot 2 miljoen dollar scheppen per overvolle, niet-zeewaardige boot waarmee ze nietsvermoedende migranten hun dood injagen.
In het bijzonder vragen wij met aandrang dat de internationale gemeenschap meer verantwoordelijkheid opneemt voor het redden van duizenden levens van migranten - mannen, vrouwen en kinderen - die gevaarlijke reizen ondernemen, in kleine bootjes op de ruwe zeeën en te voet door bergen en woestijnen.
Medeleven in plaats van onverschilligheid
Het is onaanvaardbaar dat iedereen die vlucht voor zijn of haar leven een veilige haven of redding wordt geweigerd. Migranten die vluchten voor oorlog, religieus extremisme en natuurrampen verdienen ons medeleven, niet onze onverschilligheid.
Bovendien dragen migranten ook veel bij aan hun landen van herkomst en hun gastlanden. Deze nieuwe diaspora speelt immers een belangrijke rol bij het helpen van gemeenschappen in het thuisland. Ze vormen geloofwaardige stemmen waar diegenen die eraan denken om dergelijke gevaarlijke tochten te ondernemen naar zullen luisteren. Zij brengen rede in een vaak tumultueus debat.
Exacter bewijsmateriaal, data en evaluaties van de impact van migratiebeleid en - programma's zijn van fundamenteel belang om misverstanden en onjuistheden over de reële schaal en impact van migratie tegen te spreken.
Succesverhalen zijn ook erg waardevol en in 2015 zal IOM dan ook de #MigrantHeroes campagne lanceren. IOM zal hierbij vragen aan het grote publiek om 'migratiehelden' te nomineren; personen die een aanzienlijke bijdrage aan de samenleving geleverd hebben na migratie naar het buitenland.
Deze campagne moet IOM in staat stellen om een menselijk gezicht te plakken op het verhaal over de positieve bijdrage van migranten in de gastlanden en -steden waarin zij wonen over heel de wereld.
William Lacy Swing, Directeur-generaal, Internationale Organisatie voor Migratie (IOM)
Bron: Knack online -18/12/2014 om 08:12
Eigen mening: Ik begrijp dat mensen vluchten uit hun thuisland omwille van oorlog, natuurrampen en religieus extremisme. Ze doen er alles aan om hun leven te beteren en komen dan criminelen tegen die hen uitbuiten en dingen beloven voor veel geld die achteraf dan toch niet waar zijn. Indien ze het overleefd hebben, komen ze terecht in een wereld waar het er beter aan toe gaat dan in hun eigen land. Hier worden ze dan geconfronteerd met het illegaal verblijven en vele van hen worden terug gestuurd. Ze hebben dan een reis gemaakt om hun leven te beteren en ze moeten dan meteen terug. Ik zeg niet dat elk land iedereen moet accepteren, maar er kunnen wel oplossingen gevonden worden.
|