Na de stakingsacties van de voorbije weken hoopt minister van Werk Kris Peeters (CD&V) dat er nu een periode van sociale rust en sereniteit kan aanbreken. Zijn collega Jambon vindt dat de bonden hun punt nu wel gemaakt hebben en hanteert iets forsere taal.
CD&V-vicepremier Peeters zet zijn informele contacten met vakbonden en werkgevers voort. Nu er met de nationale actiedag een eerste ‘actieperiode’ afloopt, pleit hij ervoor de sociale rust en de sereniteit te laten terugkeren.
Vicepremier Jan Jambon zegt het iets forser op Radio 1: 'Vanaf de eerste dag hebben wij de hand uitgestoken naar de vakbonden. Men heeft nu twee nationale acties en de provinciale acties gehad. Dit moet nu stoppen. We kunnen enkel tot oplossingen komen aan de onderhandelingstafel en niet door de economie plat te leggen. De regering nodigt de vakbonden uit om samen groei te creëren. Ze moeten stoppen met de economische destructie.'
Volgens minister Jambon, die bevoegd is voor Veiligheid, hebben er maandag tijdens de nationale staking geen grote incidenten plaatsgevonden. "Maar de economie heeft een dag platgelegen en dat is toch wel hoogst bedenkelijk in deze tijden", luidt het. Hij nodigt de vakbonden nu uit aan de onderhandelingstafel plaats te nemen. "Het is niet op straat dat oplossingen kunnen worden uitgewerkt".
Voor Jambon moet iedereen samenwerken om opnieuw economische groei en jobs te creëren. "Wij nodigen de vakbonden uit om dat samen met ons te doen en te stoppen met deze economische destructie".
Woensdag bijeen
Peeters kijkt vooruit naar het rapport dat de CRB morgen/dinsdag aflevert over de loonhandicap van ons land ten opzichte van de buurlanden. Die werd enige tijd geleden vastgelegd op 4,8 procent. Dat rapport kan een invloed hebben op de gesprekken. De sociale partners hebben twee maanden de tijd om een advies over het rapport af te leveren. Nadien krijgt de regering een maand om een reactie uit te werken.
Ondertussen blijven de sociale partners binnen de Groep van Tien praten over de zogenaamde losse eindjes in het eenheidsstatuut tussen arbeiders en bedienden. Woensdag komt dat overlegorgaan tussen vakbonden en werkgevers daarover terug bijeen. De sociale partners krijgen ook nog de kans om hun zeg te doen over de verdeling van de welvaartsenveloppe. Overigens wijst de minister er op dat er voor de nonprofit een enveloppe van 30 miljoen euro voor een lastenverlaging is voorzien.
Premier Charles Michel roept iedereen - sociale partners en de regeringsleden - op zijn verantwoordelijkheid op te nemen en te aanvaarden rond de tafel van het sociaal overleg te zitten.
Bron:
http://www.standaard.be/cnt/dmf20141215_01430531
Mening: Doordat de stakers het recht ontnemen van de werkwilligen en de economie zo plat leggen, komt er alleen nog maar een grotere crisis. Hierdoor moet er extra bespaard worden, waardoor iedereen dan nog eens extra moet gaan inleveren. Het economische verlies van 1 dag staken is immens groot en ze zullen er volgens mij niets mee bereiken. Het zou veel beter zijn als ze als volwassenen rond de tafel gaan zitten en praten tot ze tot een overeenkomst komen.