Enkele post bekijken
  #1  
Oud 10th December 2014, 00:12
hendrik.v*ndyck hendrik.v*ndyck is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Grobbendonk
Posts: 46
Waarom je het alcoholgebruik op een personeelsfeest moet beperken

Als werkgever kan je aansprakelijk zijn als je werknemer te veel drinkt op een eindejaarsfeestje en daarbij schade veroorzaakt. Neem een verzekering en doe aan preventie.


Zowat 40 procent van alle werknemers geeft toe zich al eens te hebben misdragen op een bedrijfsfeest. Wat gebeurt er als je werknemer in dronken toestand schade veroorzaakt in het restaurant of de zaal waar je het feestje geeft? En wat als hij toch nog in zijn auto kruipt en een ongeval veroorzaakt?
Schade ter plaatse

Je bent als werkgever aansprakelijk voor de schade die je werknemer op het feestje zelf veroorzaakt. Breekt hij bijvoorbeeld een dure vaas of luster, dan kan de eigenaar van de locatie vragen dat jij de schade vergoedt. Hetzelfde geldt als je werknemer een collega verwondt.

Waarom je het alcoholgebruik op een personeelsfeest moet beperken

Je kan de schadevergoeding die je moet betalen alleen laten terugbetalen door je werknemer als je kan aantonen dat hij een zware fout of een herhaalde lichte foutbeging.

Je kan in je arbeidsreglement een bepaling opnemen dat het dronken zijn op het werk of op bedrijfsfeestjes als een zware fout wordt beschouwd.

Het is niet zeker dat een rechter dit volgt maar het kan nooit kwaad. Je kan ook een specifieke verzekering afsluiten die schade die wordt veroorzaakt op het bedrijfsfeestje vergoedt.
En onderweg?

Rijdt je werknemer na het feestje zelf in dronken toestand met de auto naar huis en veroorzaakt hij een ongeval, dan ben je daar in principe niet aansprakelijk voor. Het ongeval kan wel een arbeidsongeval zijn.

Het valt niet uit te sluiten dat het slachtoffer toch probeert je aansprakelijk te stellen vanuit de redenering dat je de werknemer had moeten verhinderen met de wagen te rijden.

Een ander denkbaar argument is dat je als werkgever onvoldoende aan preventie deed tegen alcoholgebruik en de wetgeving op dat vlak niet naleeft.

Waarom je het alcoholgebruik op een personeelsfeest moet beperken

Om alle problemen te vermijden laat je een dronken werknemer beter niet zelf met de wagen vertrekken. Laat een taxi komen of voer hem naar huis.
Ontslag

Meestal kan je een werknemer niet ontslaan om een dringende reden als die teveel dronk op een bedrijfsfeest. In extreme gevallen (waarbij het drankgebruik bijvoorbeeld gepaard gaat met geweld of zware beledigingen aan je adres) is zo'n ontslag om een dringende reden wel denkbaar.

09/12/2014 om 15:03
Bron: http://moneytalk.knack.be/geld-en-b...mal-517177.html

Eigen mening:

Wanneer iemand van je werknemers zich misdraagt op een bedrijfsfeest kan je daar zeker bij optreden. Dat de schade dan bij de werknemer ligt vind ik niet kunnen. De persoon die zich misdraagt moet opdragen voor de geleden schade. De werknemer is misschien wel verantwoordelijk voor het feest op zich. Toch moet de schuldige de schade vergoeden. Dat je alcohol moet verbieden op dergelijke feestjes vind ik overdreven. Als je een goed contact hebt met je werknemers mag zulk gedrag eigenlijk niet voorkomen. Spijtig genoeg heb ik niet echt een goede oplossing voor dit probleem. De enige oplossing waar ik op kan komen is dat er voldoende beveiliging is die het feest in het oog kan houden zodat te dronken mensen in bedwang gehouden kunnen worden. Ook straffen zetten op alcoholmisbruik binnen het bedrijf kan een oplossing bieden
Met citaat antwoorden