Enkele post bekijken
  #1  
Oud 1st December 2005, 00:03
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
'Afmaken' per gsm 'not done'

Je liefde verklaren en ruzie maken per sms


Meer dan de helft van alle jongeren heeft een dure gsm met technologische snufjes.


Ruim de helft van de jongeren heeft een mobieltje met MMS-functie en een op de drie heeft er ook een camera op zitten. Maar ze gebruiken het ding toch vooral om te sms'en. Zestig procent van het factuurbedrag gaat naar sms'en. Bij tieners is dat aandeel nog hoger. Zelf bellen doen ze immers zelden. Eén op de drie meldt wel dat een mobieltje ook handig is ,,om bereikbaar te zijn''.

De drukste sms'ers zijn tieners vanaf 16 jaar. Vier op de tien onder hen versturen tussen drie en elf tekstberichtjes per dag, 8 procent bereikt een nog hoger gemiddelde. Jongere tieners, tussen 12 en 15 jaar, versturen doorgaans één of twee tekstberichtjes per dag.

Bijna een kwart van alle jongeren, in alle leeftijdsgroepen, heeft al eens zijn liefde verklaard via een sms'je. Eén op de tien heeft het ook al eens, of meerdere keren, uitgemaakt per sms. Zij die dit nog nooit deden, keuren het sterk af: vooral oudere tieners vinden dat het niet kan.

Hoe ouder men wordt, hoe vaker men al eens ruzie heeft gemaakt per sms: onder de jonge twintigers hebben vier op de tien hier ervaring mee.

Eén op de tien zit regelmatig te sms'en in de klas en in elke klas zit wel iemand (of 1 op 20) die dit voortdurend doet.

Dit alles blijkt uit een internetbevraging van de KAJ-site jongerenplaneet.be. 1.537 jongeren werkten eraan mee. De resultaten kunnen worden vergeleken met een beperktere rondvraag van twee jaar geleden.

Daaruit blijkt dat het gsm-gebruik bij jongeren nog altijd verder stijgt. Nu heeft ruim 94 procent van alle jongeren (tot 35 jaar) een mobieltje.

Vooral het gsm-bezit onder tieners is gestegen: van 91 procent van de 16- tot 19-jarigen twee jaar geleden, tot bijna 96 procent van die leeftijdsgroep nu. Alleen het gsm-bezit in de groep tussen 20 en 24 is met 98 procent nóg hoger.

In de leeftijdsgroep tussen 12 en 15 jaar heeft nu 87 procent een mobiele telefoon, dat is vier procent meer dan twee jaar geleden.

Wie er geen heeft, zegt dat dit niet mag van thuis, of heeft er geen geld voor. Iets minder jongeren zijn ervan overtuigd dat ze ,,geen gsm nodig hebben'' of zeggen er ,,uit principe'' geen te bezitten.


DS, 30-11-2005(vbr)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden