Enkele post bekijken
  #1  
Oud 7th December 2014, 05:32
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Thumbs up E.on schrijft klassieke stroomproductie af

E.on schrijft klassieke stroomproductie in Europa af


E.on, een van de twee grote Duitse energieconcerns, is al zijn klassieke elektriciteitscentrales in Europa liever kwijt dan rijk. Het bedrijf staat symbool voor de snelle en grote ommekeer van de stroomvoorziening in Europa.



E.on heeft besloten om zijn elektriciteitspark in Europa met 4,5 miljard euro af te waarderen. En daar blijft het niet bij. Het Duitse energieconcern ziet geen toekomst meer in het uitbaten van centrales in Europa die stroom produceren door middel van kernenergie, steenkool of gas. Een groot deel van de installaties wordt overgeheveld naar een apart bedrijf en in 2016 naar de beurs gebracht. De activiteiten in Spanje en Portugal zijn al de deur uit. Die worden verkocht aan het Australische investeringsfonds Macquarie. Het Duitse energiebedrijf heeft besloten om zich in de toekomst volledig te concentreren op hernieuwbare energie en het beheer van stroomnetten.

Dat E.on het roer omgooit, heeft ook veel te maken met de beslissing van de Duitse overheid om alle kerncentrales te sluiten. Die beslissing kwam er na de kernramp in Fukushima in Japan (2011).

De koerswijziging van het Duitse energiebedrijf is drastisch, maar is geenszins het eerste signaal dat de stroomvoorziening in Europa grondig aan het veranderen is. De steekwoorden zijn groene stroom, crisis en verbruiksdaling.


Wind en zon

De stroomproductie afkomstig van hernieuwbare energiebronnen zoals wind en zon is zeer sterk en snel aan het stijgen in Europa. Tegelijk groeit sinds de economische crisis het stroomverbruik in Europa amper nog. Met als resultaat dat er op Europese schaal te veel stroom is. Wat dan weer de stroomprijzen op de groothandelsmarkten onder druk zet. Dat wordt nog in de hand gewerkt door de kolencentrales. Dankzij de goedkope steenkool, aangevoerd vanuit de Verenigde Staten, en de lage CO2-prijs, kunnen kolencentrales vrij goedkoop stroom maken. Dat weegt op de prestaties van de grote klassieke Europese energiegroepen.

Zo besloot GDF Suez, het moederbedrijf van Electrabel, begin dit jaar al zijn activiteiteiten in Europa, en in het bijzonder die van Electrabel, zwaar af te waarderen. Voor een totaalbedrag van 15 miljard euro. Er werd nog aan toegevoegd dat in Europa alleen nog zou worden geïnvesteerd in hernieuwbare energie en energie-efficiëntie.


Grote poort

De afwaardering die E.on gisteren aankondigde, was overigens ook niet de eerste bij het Duitse energieconcern. Een reeks sluitingen van elektriciteitscentrales in België illustreert eveneens de grote veranderingen binnen de Europese stroomvoorziening. Een van de centrales die de jongste jaren dichtging, was overigens van E.on.

In 2009 kwam de Duitse energiegroep nog via de grote poort binnen in België. Ze kreeg toen in één klap twee elektriciteitscentrales van Electrabel in handen (Vilvoorde en Genk-Langerlo) plus een deel van de productie van de drie oudste kerncentrales. Dat was het gevolg van een ruil met het Franse energieconcern GDF Suez, het moederbedrijf van Electrabel. Veel plezier heeft het Duitse energieconcern niet beleefd aan die Belgische activiteiten. De gasgestookte centrale van Vilvoorde doet alleen nog dienst als onderdeel van de strategische reserve.

De steenkoolcentrale van Genk-Langerlo moet in 2016 dicht. E.on kwam eerst nog wel met een plan op de proppen om de installatie om te bouwen tot een biomassacentrale, maar zoekt nu al meer dan een halfjaar naar een kandidaat-investeerder of zelfs overnemer voor de centrale. Het enige lichtpuntje voor E.on is zijn aandeel in de Belgische kernstroomsproductie. Dat komt door de plannen om de kernuitstap met tien jaar uit te stellen.


DS, 06-12-2014 (Mine Dalemans)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden