6th December 2014, 11:23
|
Wannes Van Bavel
|
|
Geregistreerd op: Feb 2014
Locatie: Zoersel
Posts: 59
|
|
IOC wil terugkeer van de olympische soberheid
IOC wil terugkeer van de olympische soberheid
IOC buigt zich over de toekomst van de Spelen
Het Internationaal Olympisch Comité wil dit weekend een van zijn grootste hervormingen ooit doorvoeren. Het mag voortaan allemaal wat kleiner, fijner en goedkoper. Plots mogen ook België en Nederland opnieuw hopen op een olympisch spektakel op eigen bodem.
Het is tijd voor verandering
IOC-voorzitter Thomas Bach, de opvolger van Jacques Rogge
Het Internationaal Olympisch Comité wil dit weekend een van zijn grootste hervormingen ooit doorvoeren. Het mag voortaan allemaal wat kleiner, fijner en goedkoper. Plots mogen ook België en Nederland opnieuw hopen op een olympisch spektakel op eigen bodem.
Bart Somers zal het graag horen. De gewezen Vlaamse minister-president probeerde elf jaar geleden om de Olympische Spelen van 2016 naar hier te halen. Het was een onrealistisch voorstel, want België is allang niet meer in staat om de organisatie van de Olympische Spelen economisch te dragen. Het project stierf dan ook een stille dood. De volgende zomerspelen zullen plaatsvinden in Rio de Janeiro en niet in Brussel, laat staan in Mechelen.
Binnenkort behoort een gezamenlijke kandidatuur van Nederland en België toch tot de mogelijkheden. Dan zouden de Olympische Spelen niet langer door één stad georganiseerd moeten worden. Dat is een van de 40 voorstellen waarover het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zich de komende vier dagen buigt in Monaco. De 'Olympische Agenda 2020' is de grootschalige moderniseringsoperatie van het IOC. Het moet allemaal zuiniger, duurzamer en transparanter.
Schuldenberg
"Het is tijd voor verandering", zegt IOC-voorzitter Thomas Bach, de opvolger van Jacques Rogge. "Met deze voorstellen willen we tonen dat we een open organisatie zijn. Er waait een frisse wind door het IOC." In de eerste plaats mogen landen en steden voortaan de handen ineen slaan om zich kandidaat te stellen voor de Spelen (wat nu al is toegestaan voor de winterspelen). Zo kunnen ze de kosten van hun kandidatuur drukken. Ook pleit het IOC ervoor om zo veel mogelijk bestaande gebouwen en stadions te gebruiken. Als het niet anders kan, moet er voorkeur worden gegeven aan tijdelijke stadions.
Daarnaast wordt het makkelijker om nieuwe sporten aan het olympische programma toe te voegen. Nu moeten sporten zeven jaar op voorhand worden goedgekeurd. De organiserende stad en het IOC mogen zelf sportieve disciplines toevoegen aan de Spelen. Dat opent de deur voor sporten als baseball en softbal in de zomerspelen van 2020 in Tokio. Ook komt er meer ruimte voor gemengde sporten. Tijdens de winterspelen in het Russische Sotsji concurreerden dit jaar al teams met mannen en vrouwen in de biatlon en in het rodelen.
De hervorming is van moetens. Steden hebben het gehad met splinternieuwe stadions die na de Spelen nooit meer worden gebruikt, tickets die veel te duur zijn en de zero tolerance tegen iedereen die een graantje probeert mee te pikken van het evenement. Als het spektakel is afgelopen, blijft de gaststad achter met een gigantische schuldenberg. Temeer omdat de Spelen steeds duurder worden. De winterspelen in Sotsji kostten 40 miljard euro, vier keer zoveel als de spelen in Athene in 2004.
De 'klik' kwam er deze zomer. Oslo haakte toen af als kandidaat voor de winterspelen van 2022. De Noorse regering en de publieke opinie maakten zich zorgen over de hoge kostenlast van de Spelen en de wurgcontracten die het IOC oplegt. Ook Krakau, Liviv en Stockholm trokken zich terug door gebrek aan middelen of publieke steun. Alleen het Chinese Peking en het Kazachstaanse Almaty dienden hun kandidatuur in. Samen met het voetbal-WK in Qatar wordt 2022 dus het jaar van het autoritaire gastland. De imagoschade voor het IOC is enorm.
Nooit waren westerse democratieën minder bereid om in mega-evenementen te investeren. De hervormingen waarover de leden van het IOC op maandag en dinsdag stemmen, zijn dan ook cruciaal voor de toekomst van de Spelen.
Bron: De Morgen
Datum: 6/12/14
Eigen mening: Hier kan ik niet meer op zeggen dan eindelijk. Eindelijk dat de mensen gaan inzien dat in deze economisch moeilijke tijden er geen ruimte meer zou mogen zijn voor excessieve zaken als de laatste Olympische zomer- en winterspelen. Athene heeft in 2004 de Olympische Spelen mogen organiseren maar als het land toen had geweten wat het nu weet dan zou het nooit zijn ingegaan op die organisatie. Als je kijkt hoe de stadia en parken die toen zijn aangelegd voor verschillende sporten er op de dag van vandaag bijliggen dan weet je genoeg. Er bestaan trouwens echt knappe fotoreportages van, jammer genoeg. Maar het orgelpunt was misschien toch wel de organisatie van de laatste winterspelen in Sotsji met een kostenplaatje van 40 miljard Euro!!! Leg dit maar eens uit aan de mensen die in je land honger lijden... Dus het initiatief van het Olympisch comité om het allemaal terug wat soberder te gaan aanpakken krijgt al volop mijn steun.
|