China en Brazilië lanceren zondag een vijfde gezamenlijke satelliet om de ontbossing van het Amazonewoud in de gaten te houden, zo heeft het Braziliaanse ruimtevaartbureau Inpe donderdag bekendgemaakt.
De Cbers-4 kunstmaan moet vanop de basis Tayuan, 760 km ten zuidwesten van Peking, om 04.26 uur Belgische tijd vertrekken met een Lange Mars-4B draagraket. De lancering kost zowat dertig miljoen dollar. Beide landen verdelen die kost, aldus een woordvoerder van het Inpe.
Brazilië stond voor de helft van de ontwikkeling van de ongeveer twee ton wegende satelliet in. De kunstmaan moet een baan op 778 km hoogte draaien.
Minder dan een jaar geleden slaagde een Lange Mars-4B er niet in de Cbers-3 in de vooropgestelde baan te brengen.
De Cbres-satellieten zijn voor Brazilië een primordiale hefboom om de ontbossing van het Amazonewoud te volgen.
Beide landen tekenden in 1988 een samenwerkingsakkoord, wat resulteerde in de lancering van een eerst Cbers in 1999, een tweede in 2003 en een derde in 2007.
Sinds de Cbres-2B in 2010 aan het einde van haar levensduur was gekomen, kreeg Brazilië geen beelden meer van dit satellietprogramma. Het land moest internationale akkoorden sluiten om foto’s te krijgen van andere satellieten.
Brazilië heeft in Alcantara een eigen lanceerbasis maar daar ontplofte in 2003 de Braziliaanse draagraket VSL-1, met de dood van 21 technici als gevolg. Het land werkt naast China nu ook met Oekraïne samen in verband met zijn ruimtevaartambities.
Bron:
http://www.standaard.be/cnt/dmf20141204_01411994
Mening: Ik vind het goed dat men satellieten in de ruimte plaatst om het Amazonewoud in de gaten te houden. Iedereen weet dat er vaak illegaal aan houtkap wordt gedaan in Brazilië. Doordat er dus minder bomen overblijven, gaat er zich meer CO2 in de lucht bevinden, met het broeikaseffect tot gevolg. Door deze ontbossing daalt de biodiversiteit en dit bedreigt dan weer de samenleving van de inheemse bevolking. Kortom, het is van essentieel belang dat het Amazonewoud niet gekapt wordt. Anders zou dit niet enkel gevolgen voor de plaatselijke bevolking, maar ook voor de rest van de wereld.