Enkele post bekijken
  #1  
Oud 5th December 2014, 13:48
loren.v*ngoubergen loren.v*ngoubergen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: rijkevorsel
Posts: 21
Elf mensen in ziekenhuis na eten van everzwijn

Elf mensen in ziekenhuis na eten van everzwijn

In Limburg en Antwerpen zijn de voorbije weken minstens elf mensen ziek geworden na het eten van besmet everzwijn dat vanuit Spanje werd ingevoerd. Ze zijn vermoedelijk besmet met de Trichinella, een gevaarlijke parasiet die al jaren niet meer voorkomt in ons land en in het ergste geval dodelijk is.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) meldt vrijdag weet te hebben van 11 patiënten die in verschillende ziekenhuizen zijn opgenomen met griepachtige symptomen. Ze aten allemaal everzwijn op restaurant tussen 1 en 8 november. Eén patiënt is ernstig ziek maar niemand verkeert in levensgevaar, luidt het in een persbericht.

Het AZG lanceert een oproep om er bij mogelijke andere besmettingen met de parasiet snel bij te zijn: 'Mensen die de voorbije maand everzwijn hebben gegeten en die symptomen hebben die kunnen wijzen op de parasiet, zoals hoofdpijn, spierpijn, koorts die niet overgaat, een zwelling van het gelaat,...raden we aan zo snel mogelijk contact met ons op te nemen of via hun huisarts met ons contact op te nemen, zodat de juiste diagnose gesteld kan worden', zegt Annemie Forier, arts infectieziektebestrijding bij het AZG.

Trichinella komt al jaren niet meer voor in België. Bovendien lijken de symptomen van trichinellose sterk op die van griep. Daarom zal niet iedereen aan deze parasiet denken bij het herkennen van symptomen als hoofdpijn, spierpijn,... Het onderzoek van de bloedstalen en stalen van de voeding door het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) moet uitsluitsel geven.

Larven in de darm

In Spanje duiken besmettingen soms wel nog op. De parasiet overleeft voornamelijk in wild, varkens- en paardenvlees. ‘De larven ontwikkelen zich in de darm tot volwassenen wormen, die op hun beurt nieuwe larfjes produceren’, vertelt Forier. ‘Deze kruipen door de darmwand en *raken zo via het bloedvatenstelsel en de lymfe in het hele lichaam. Op die manier kunnen ze meerdere organen aantasten’

Precies dat laatste maakt *trichinellose zo gevaarlijk. In zeldzame gevallen kan de *patiënt zelf sterven.

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedelsketen (FAVV) werd woensdagavond laat op de hoogte gebracht. Na onderzoek heeft het FAVV één groothandel in Limburg kunnen traceren die aan verschillende restaurants leverde. Het everzwijnvlees van Spaanse oorsprong is teruggeroepen en de autoriteiten in Spanje zijn op de hoogte gebracht, aldus Lieve Busschots, woordvoerster van het FAVV.

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20141205_01413157 (geraadpleegd op 5 december 2014)

Commentaar: Tegenwoordig hoor je veel over voedselvergiftiging. Mensen verwachten niet zulke dingen waardoor ze er minder op gaan letten. In een restaurant staat er niet op de menukaart vanwaar het vlees komt en heel af en toe weet de restaurantuitbater niet wat de oorsprong of voorgeschiedenis van een product is. Zelf ben ik al wat oplettender met dat soort zaken en thuis maken ze mij daar ook attent op.
Met citaat antwoorden