Grootste eurolanden willen harde aanpak belastingontwijking
Grootste eurolanden willen harde aanpak belastingontwijking
De weerstand tegen belastingontwijking door grote bedrijven neemt in politieke kracht toe. De grootste drie eurolanden, Duitsland, Frankrijk en Italië, hebben de Europese Commissie gevraagd haast te maken met regels tegen belastingontwijking. Afspraken daarover zouden uiterlijk eind volgend jaar rond moeten zijn, vinden de ministers van financiën van de drie landen.
De aandacht voor belastingontwijking bereikte vorige maand een hoogtepunt door de publicatie, onder meer in deze krant, van LuxLeaks, de voorheen geheime afspraken tussen honderden bedrijven en de Luxemburgse belastingdienst.
De onthullingen hebben de ministers Schäuble, Sapin en Padoan aangezet tot een brief aan Eurocommissaris Moscovici van belastingzaken. "Iedereen moet zijn eerlijke belastingdeel betalen", schrijven ze. "Sinds onlangs bepaalde belastingpraktijken van landen en bedrijven openbaar zijn geworden, zijn de grenzen van aanvaardbare belastingconcurrentie tussen lidstaten verschoven. Deze ontwikkeling is onomkeerbaar."
Harde aanpak
Hoewel geen land wordt genoemd, kan de brief worden opgevat als harde kritiek op in ieder geval Luxemburg, Nederland en Ierland, de landen waartegen een onderzoek van de Commissie loopt wegens staatssteun. Door gunstige belastingafspraken zouden die landen bedrijven als Apple, Amazon en Starbucks hebben bevoordeeld.
De nieuwe commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, oud-premier van Luxemburg, belooft een harde aanpak van belastingontwijking. Moscovici werkt aan een voorstel voor verplichte informatie-uitwisseling van belastingafspraken die landen met bedrijven maken.
Maar dit wetsvoorstel, dat naar verwachting begin volgend jaar naarbuiten komt, schiet volgens de ministers tekort. "Transparantie is niet genoeg." Ze roepen Brussel op om niet alleen de lidstaten verplichtingen op te leggen, maar ook schimmige bedrijfsconstructies aan te pakken. Dankzij die constructies maken multinationals misbruik van de verschillende belastingregimes binnen de EU, om uit te komen bij het land waar ze de minste belasting hoeven te betalen.
De Europese Commissie heeft laten weten blij te zijn met de ministersbrief, maar wat ervan zal doorsijpelen in Moscovici's plannen is nog niet duidelijk.
Blog Trouw, 03-12-2014 (Christoph Schmidt)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|