Enkele post bekijken
  #1  
Oud 3rd December 2014, 08:17
S*lvia.Verelst S*lvia.Verelst is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Herselt
Posts: 86
VS dreigen kernreactor in Mol plat te leggen

VS dreigen kernreactor in Mol plat te leggen

De VS en Europa clashen over een nieuw internationaal kernakkoord. Ons land kan de dupe worden, als de reactor in Mol geen Amerikaans uranium meer krijgt. Een hele medische industrie leeft van de stoffen die de reactor produceert.


Medische beeldvorming. ©THINKSTOCK
De onderhandelingen over het nieuwe kernakkoord worden vandaag voortgezet in Washington, en morgen in Genève. Noem het druk zetten of chantage, maar het is duidelijk dat de Verenigde Staten zich koste wat het kost verzetten tegen een strenger verdrag. Ze proberen het Europese blok uit elkaar te spelen en viseren daarbij ook ons land.

Als België niet inbindt, dan dreigt de grootmacht ermee de kernreactor in Mol plat te leggen. Die is afhankelijk van Amerikaans uranium om medische nucleaire stoffen te produceren. Rond deze isotopen is in ons land een grote industrie van nucleaire geneeskunde actief. In ziekenhuizen over de hele wereld worden onze medicijnen gebruikt, onder meer voor scans naar hartziekten en kankergezwellen. Tientallen bedrijven zijn gespecialiseerd in de verwerking, de ontwikkeling en het vervoer van deze medicijnen. Samen gaat het om 4.700 directe en indirecte jobs.

Op het scherp van de snee
Er zijn dreigementen uitgesproken, maar de recentste gesprekken verliepen rustiger
Nele Scheerlinck, woordvoerster FANC
Europese landen eisen strengere veiligheidsvoorwaarden voor alle nucleaire centrales. De Verenigde Staten willen alleen nieuwe installaties onderwerpen aan de extra voorwaarden die sinds de kernramp in Fukushima zijn opgesteld.

Over de oceaan wordt anders gekeken naar nucleaire veiligheid. Dat heeft veel te maken met het simpele feit dat er genoeg ruimte is om kerncentrales een eind weg van steden te bouwen, in tegenstelling tot bij ons. Daarnaast zien de Amerikanen het niet zitten om miljoenen te besteden aan een facelift voor hun bejaarde kerncentrales. Opvallend: uitgerekend Rusland sluit zich daarbij aan. China en India zouden Europa stilletjes steunen.

De Belgische kernwaakhond FANC bevestigt dat de onderhandelingen op het scherp van de snee verlopen. "Tijdens een van de gesprekken hebben Amerikaanse diplomaten er inderdaad mee gedreigd om de reactor in Mol niet langer te bevoorraden", zegt woordvoerster Nele Scheerlinck. Maar er is geen reden tot paniek, verzekert ze. "We nemen het dreigement niet heel ernstig. De recentste gesprekken verliepen veel rustiger." Volgens het FANC is het mogelijk om een akkoord te sluiten.

"Niet laten chanteren"
Minister Jan Jambon (N-VA), bevoegd voor nucleaire veiligheid, wil geen commentaar kwijt.

Kamerlid Kristof Calvo (Groen) noemt de zaak 'niet netjes'. Het FANC en de regering kunnen volgens hem maar beter transparant zijn over de gesprekken. "Ze moeten zich niet laten chanteren, en tonen dat veiligheidsafspraken niet onderhandelbaar zijn." Calvo wil Jambon snel ondervragen in het parlement. Net als minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR), die instaat voor onze diplomatie. "Hopelijk durven ze een duidelijk standpunt in te nemen."

Bron: De Morgen 3/12/2014

Mening: Ik vind het schandalig dat de VS hiermee dreigt! Enorm veel mensenlevens kunnen op het spel staan als men de kernreactor in Mol gaat stilleggen. Ik begrijp wel dat er strengere veiligheidsvoorschriften moeten gehanteerd worden, maar ik vind niet dat ze dan mogen dreigen om geen uranium meer te leveren aan ons land. Wij zijn maar een klein land, dus wij hebben geen plaats om ergens anders onze kerncentrales te bouwen, wat in de VS wel het geval is. Als ze willen dat de kerncentrales beter beveiligd zijn, moeten ze hier in investeren en ons land niet chanteren.
Met citaat antwoorden