In een referendum spreken de Zwitsers zich vandaag opnieuw uit over een verstrenging van de immigratiewet in hun land. Concreet is het de bedoeling om de bevolkingsgroei door migratie elk jaar tot 0,2 procent te beperken. Of zo’n 17.000 migranten.
Het idee voor verdere verstrenging van immigratie komt van een groep ecologisten die stellen dat immigranten de natuur te zwaar belasten. De beperking zou jaarlijks nog zo’n 17.000 migranten toelaten, terwijl dat er nu 80.000 zijn.
Het voorstel wordt door geen enkele politieke partij gesteund. Toch wint het met de dag aanhangers. Uit een peiling bleek eerder deze maand al dat 39 procent van plan is zondag ‘ja’ te stemmen. Ze vrezen voor overbevolking en de gevolgen voor het milieu. Een kwart van de inwoners van Zwitserland is buitenlander, vooral afkomstig uit andere EU-landen.
Tegenstanders vrezen dat de regel een blamage zou zijn voor Zwitserland op het internationaal forum. Ook economisch zou het allesbehalve goed zijn, vrezen de tegenstanders.
De Zwitsers spraken zich in februari in een referendum al uit voor een verstrenging van de instroom aan buitenlanders. Daardoor wordt het vanaf 2017 een pak moeilijker voor mensen die zich vanuit de Europese Unie in het land willen vestigen. Er is beslist om een systeem van quota in te voeren.
Bron:
http://www.standaard.be/cnt/dmf20141130_01403606
Eigen mening: Ik begrijp het argument van de ecologisten dat de immigranten de natuur zwaar belasten maar bij dit onderwerp moeten ook kijken naar de reden waarom mensen immigreren. Er zijn nog altijd economische en politieke vluchtelingen die proberen de immigreren naar landen die beter zijn. Als men in hun geboorteland een andere politieke mening heeft en als ze daarom moeten vluchten, dan vind ik de maatregel van Zwitserland nogal hard. Economisch zou dit Zwitserland ook niet ten goede komen. Ik denk dat de voorstanders de voordelen moeten afwegen met de nadelen zodat ze niet maar één kant bekijken en met sterke argumenten een beslissing kunnen maken.