Enkele post bekijken
  #1  
Oud 27th November 2014, 08:32
Elia.L*eckens Elia.L*eckens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Turnhout
Posts: 22
Regering grijpt in bij dreigende black-out: verplicht zonder licht

Regering grijpt in bij dreigende black-out: verplicht zonder licht

Als er deze winter stroompannes dreigen, dan zal de regering verbieden om straat- en kerstverlichting aan te laten. Mogelijk zal ook wassen en strijken niet worden toegelaten tijdens crisismomenten.

Om het licht aan te houden, hebben energieminister Marie-Christine Marghem (MR) en economieminister Kris Peeters (CD&V) onlangs een sensibiliseringscampagne opgestart. Die moet iedereen aanzetten om minder energie te verbruiken tijdens de koudste dagen. Maar als het niet vrijwillig lukt, dan willen Marghem en Peeters voortaan ook een stok achter de deur hebben.

De ministers werken aan een wettelijk verbod op straatverlichting als er een stroompanne dreigt. Gemeenten moeten ook hun kerstverlichting uitschakelen. Als ze niet luisteren, dan riskeren ze een boete. Maar ook bedrijven worden aangesproken. Tijdens crisismomenten moet alle 'niet-functionele' verlichting worden gedoofd. Versta: de verlichting van etalages, neonreclames en ook kerstdecoratie. Of dit ook betekent dat gezinnen de lichtjes in hun kerstboom moeten uitzetten, is voorlopig onduidelijk.

Er wordt gedacht aan een extra verbod op huishoudelijke toestellen, zoals strijkijzers, wasmachines en droogkasten, tijdens moeilijke uren. Geen van beide ministers wil dit voorlopig bevestigen.

Solidariteit

Marghem en Peeters benadrukken dat het niet de bedoeling is dat er controleurs worden uitgestuurd om na te gaan of de kerstverlichting overal uit staat. Er wordt in de eerste plaats gerekend op sociale controle. "De bevolking en de overheden zullen eerst en vooral worden gesensibiliseerd om zuinig om te springen met energie", stellen de ministers.

"Het basisprincipe is steeds solidariteit: een energiebesparing van de een kan een stroompanne bij de ander voorkomen. Hoe beter de sensibilisering wordt gevolgd, hoe minder kans dat deze maatregelen moeten worden opgelegd."

Om iedereen goed te informeren over het moment waarop je het verbruik extra in de gaten moet houden, is er een indicator ontwikkeld. Die is vergelijkbaar met de indicator die tijdens weerberichten wordt gebruikt om de hoeveelheid smog in de lucht aan te duiden. Groen betekent dat alles normaal is, oranje dat er een verhoogd risico bestaat op stroomtekorten, rood dat de situatie precair is en zwart dat een deel van het land zonder elektriciteit zal vallen.

De grote tv-zenders gebruiken de indicator, die een week vooruitblikt, al in hun weerberichten. Hij is ook terug te vinden op de website www.OffOn.be. De nieuwe verboden zullen ingaan wanneer de indicator oranje of rood kleurt.

Leveren deze maatregelen iets op? Volgens het groene consultancybureau Zero Emission Solutions wel. De straatverlichting in heel het land doven, geeft een energiebesparing van 255 megawatt. Voor etalageverlichting gaat het om 450 megawatt. De impact van neonverlichting en kerstdecoratie is 'beperkt'. Welk voordeel het oplevert om de strijk een paar uur te laten liggen, valt moeilijk te becijferen. Alles samen zou het om een besparing van 800 megawatt gaan. Ter vergelijking: een kerncentrale levert goed 1.000 megawatt.

Bron: De Morgen
Link: http://www.demorgen.be/binnenland/r...licht-a2133742/
Datum: 27/11/2014

Eigen mening:
We moeten allemaal ons steentje bijdragen in deze situatie. En de regering helpt ons hierbij. Als we hun tips volgen is de kans klein dat de regering verplicht moet ingrijpen. En wanneer de wet er toch door komt en de regering bepaalde maatregelen kan opleggen, is dit ook niet zo negatief. Het geeft een duidelijke structuur aan de burgers. Ook gaat het om niet essentiële apparaten dat je moet uitschakelen. Kerstverlichting is gezellig, maar we kunnen ook zonder. Het is in ieder geval beter als het alternatief, de black-out.
Met citaat antwoorden