Vrouwen met een beperking zijn kwetsbaarder voor geweld, zegt Caroline Tack, die afstudeerde aan de UGent als orthopedagoge met een masterproef hierover.
In Vlaanderen is er nog niet echt groot onderzoek naar gedaan. Maar een recent Europees onderzoek bij 42.000 vrouwen in de 28 EU-landen wees al op het knelpunt: vrouwen met een beperking zijn veel kwetsbaarder, ze worden makkelijker het slachtoffer van geweld – alle vormen van geweld. En dat is veelal nog een taboe.
Caroline Tack besloot zelf uit te zoeken hoe het bij ons zit. Ze hield via diverse onlinekanalen een enquête en ging voor haar masterproef ook verkennende interviews doen met vrouwen die zeiden dat ze al geweld hebben ervaren.
Waarom zijn vrouwen met een beperking zo kwetsbaar? ‘Om te beginnen omdat ze vaker in een afhankelijkheidspositie verkeren. Ze komen met zoveel hulpverleners in contact: assistenten, leraren, verpleegkundigen, chauffeurs, verzorgenden, begeleiders. Dat maakt dat ze vaker in een zwakkere positie verkeren’, zegt Tack. Ze deed het onderzoek ook op vraag van de vzw Persephone, een vereniging van en voor vrouwen met een beperking, die volgend jaar 20 jaar bestaat.
Genegeerd worden
‘Het gaat ook, maar niet in de eerste plaats, om seksueel misbruik’, zegt Tack. ‘De meest voorkomende vorm van geweld bij deze groep is psychisch geweld: vrouwen krijgen te horen dat ze niets kunnen, dat ze enkel het huishouden mogen doen, of iemand onthoudt hen hun medicijnen of hun hulpmiddelen.’
Genegeerd worden is een tweede vorm van geweld. ‘Een die erg kwetst’, zegt Tack.
‘Vaak worden de slachtoffers niet geloofd. Bijvoorbeeld bij partnergeweld: dan krijgen ze te horen dat een man die zich ‘opoffert’ om bij zo’n vrouw te wonen, toch een doodbrave kerel moet zijn. En omdat ze weten dat ze niet geloofd zullen worden, dienen ze ook niet gemakkelijk een klacht in.’
Blijven lachen
Vrouwen met autisme, zoals Tess (zie hiernaast) vertelden de onderzoekster dat ze vaak niet goed weten hoe ze moeten reageren als iemand hen lastigvalt. ‘Ze vertelden dat ze blijven lachen, ook al vinden ze de toenadering niet fijn. Pas een paar uur later dringt het tot hen door hoe ze beter hadden kunnen reageren. Op het moment zelf hebben ze niet altijd door dat mannen meer van hen willen. Daardoor gaat het fout.’
Eén vrouw vertelde haar dat ze een handicap had opgelopen – een halfzijdige verlamming – door de slagen die ze van haar vader kreeg, en daarna nog maandenlang in een kelder was opgesloten, omdat de buren anders vragen zouden stellen.
bron:
www.destandaard.be 26/11/2014
menig: Best triest eigenlijk. Alsof die vrouwen dan al niet genoeg met hun meeslepen. De sociale druk van de maatschappij ligt al erg hoog voor 'normale' mensen, laat staan voor mensen met een beperking. Vooral dat genegeerd worden en het seksueel geweld vind ik verschrikkelijk. Veel campagnes voeren en hopen dat dit iets uithaalt.. Ik denk niet dat we meer kunnen doen.