26th November 2014, 12:19
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Grobbendonk
Posts: 102
|
|
Farma houdt goedkoopste medicijn van markt
Farma houdt goedkoopste medicijn van markt
http://www.standaard.be/cnt/dmf20141126_01396794
26/11/2014
Oogpatiënten mogen niet behandeld worden met Avastin (kostprijs: 40 euro), hoewel het even werkzaam is als het veel duurdere Lucentis (kostprijs: 800 euro). Test-Aankoop en consumentenorganisaties uit Spanje, Portugal en Frankrijk dienen een klacht in tegen de producenten van de geneesmiddelen.
Het ene geneesmiddel kost 800 euro, het andere kost 40 euro. De middelen werken even goed om gezichtsverlies af te remmen bij een oogaandoening die vooral 65-plussers treft. Toch mogen artsen officieel alleen het dure middel gebruiken. Enkele Europese consumentenorganisaties, waaronder Test-Aankoop, dienen daarom een klacht in bij hun nationale mededingingsautoriteiten.
Volgens de consumentenorganisaties uit ons land en uit Spanje, Portugal en Frankrijk spannen de farmabedrijven achter de twee geneesmiddelen samen om het goedkopere geneesmiddel af te schermen van oogpatiënten. Op die manier kunnen ze samen meer winst per behandeling opstrijken. De overheden die het duurdere geneesmiddel moeten vergoeden, zijn daarvan de dupe.
Eigen mening: Op het eerste zicht ronduit schandalig. Een duurder middel verkopen en daardoor mensen soms de mogelijkheid niet te geven om genezing of verbetering te ervaren is onverantwoord, vanuit welk opzicht je het dan ook bekijkt. Multinationals hebben echter enorm veel macht. Er komen geregeld verhalen naar buiten van onderlinge afspraken over afgesproken prijzen tussen ketens zodat de klanten wel meer moeten betalen. In dit geval gaat het om een product achter te houden, wat ook niet de eerste keer is. Zo is er een tweetal jaren geleden een product ontwikkelt dat niet op de markt kwam omdat het niet rendabel zou zijn. Deze farmabedrijven moeten uiteraard ook winstcijfers behalen om te kunnen blijven bestaan. Toch is het niet meer dan menselijk dat hier een oplossing voor wordt gezocht. Bijvoorbeeld door de sector niet geheel privé te houden. Dit is een theoretische oplossing maar in de praktijk moeilijk of niet haalbaar vrees ik. Dit zal de overheid immers een flinke duit kosten. Daarbovenop moeten de bestaande bedrijven overgenomen worden en daar zal geen instemming voor zijn van de bedrijven zelf. Een andere oplossing is om subsidies te geven voor bepaalde middelen. Niet enkel voor het ontwikkelen ervan maar ook de uitgave.
__________________
Is it a crime to fight for what is mine?
-Tupac Shakur
|