Rekenhof: 'Leger moet te hard besparen'
De sanering bij Defensie gebeurt volgens het Rekenhof te driest en bedreigt essentiële investeringen, zo schrijft De Standaard.
Na de Vlaamse ontwerpbegroting heeft het Rekenhof de federale versie gefileerd. En het oordeel is (alweer) niet mals. De begrotingssanering van 2015 zou grote budgettaire knelpunten veroorzaken bij vrijwel alle departementen.
De situatie is volgens het Rekenhof het meest penibel bij het leger. Volgend jaar wordt 255 miljoen weggeknipt uit het budget van 2,5 miljard euro, en de werkingsmiddelen komen er volgens het Rekenhof 14,7 procent lager te liggen dan gevraagd. Gevolg: vluchtplannen zullen tot de helft worden afgebouwd en een op de tien manoeuvres van de marine moet geschrapt worden. Ook voor het onderhoud van de tanks zou er te weinig geld zijn.
De eerdere verklaring van bevoegd minister Steven Vandeput (N-VA) in De Standaard dat de investeringen voor volgend jaar zo goed als op nul gezet zullen worden, lijkt dan de harde maar logische conclusie. Maar het Rekenhof lijkt tegen te spreken dat dit een optie is.
Zo moet de regering volgend jaar starten met de aanpassingswerken in de luchthaven van Melsbroek, zoniet zullen de nieuwe transporttoestellen A400M er vanaf 2018 niet kunnen ‘onthaald worden’. Kostprijs: 64,9 miljoen euro. De vernieuwing van de uitrusting van de strijdkrachten, nochtans een van de prioriteiten van de regering, wordt dan weer op 59,7 miljoen euro geraamd. Deze twee uitgaven lopen dus samen al op tot boven het miljoen euro.
En dan is er nog geen cent uitgegeven aan de vernieuwing van vernietigingswapens, munitie, transportvoertuigen en informaticamateriaal, allemaal zaken die onder de investeringskredieten vallen en moeilijk zomaar geschrapt kunnen worden.
Vandeput gaat eerstdaags overleggen met legerchef Gerard Van Caelenberge om de situatie te bespreken en antwoorden te zoeken op de kritiek van het Rekenhof.
bron:
http://www.standaard.be/cnt/dmf20141121_01389776
mening: Het leger moet hard besparen. Ze zullen geen geld meer hebben voor het onderhoud van de tanks, vluchtplannen worden afgebouwd en een op de tien manoeuvers van de marine word geschrapt. Het leger kost veel geld naargelang ze opbrengen. Ze mogen dus wat besparen.