20th November 2014, 18:33
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Geel
Posts: 47
|
|
Belg erg somber over koopkracht
De Belgische consumenten vrezen dat hun financiële situatie en spaarvermogen het komende jaar sterk zal verslechteren. 'Dat houdt allicht verband met de begrotingsmaatregelen van de regering', zegt de Nationale Bank in een toelichting bij haar peiling over het consumentenvertrouwen.
De indicator van het consumentenvertrouwen daalde in november met 2 punten naar -14 punten. Dat is het laagste peil sinds juli vorig jaar.
Het valt op dat de Belgen veel somberder zijn geworden over de vooruitzichten van zowel hun financiële situatie als hun spaarvermogen. De beoordeling van de eigen financiële situatie is gezakt naar het lage niveau van februari 2012. Het is van 1996 geleden dat de consumenten nog somberder waren over hun financiële situatie. Dat pessimisme weerspiegelt angst voor een daling van de koopkracht. De geplande indexsprong zal de koopkracht van de loontrekkenden drukken.
Bovendien verwachten de Belgen dat ze minder zullen kunnen sparen. De Europese Commissie voorspelde onlangs dat de spaarquote van de Belgische gezinnen in 2014 en 2015 zal dalen naar een historisch dieptepunt van iets meer dan 13 procent.
De beoordeling van de macro-economische vooruitzichten is niet eenduidig. De consumenten werden somberder over de algemene economische vooruitzichten. Maar de angst voor een stijging van de werkloosheid is gedaald. De Belgen geloven blijkbaar dat het regeerakkoord een positieve invloed zal hebben op de werkgelegenheid.
Bron: http://www.tijd.be/detail.art?a=9569944&n=3136&ckc=1
Datum: 20/11/2014
Mijn mening:
Uiteraard is de daling van het consumenten vertrouwen het resultaat van de nieuwe besparingsmaatregelen. Tegenwoordig is het enkel besparen dat klinkt. De media staat er vol van. Naar mijn mening zou de overheid de economie juist moeten aanzwengelen, omdat we nog niet uit de crisis geraakt zijn. Het is maar te hopen, dat de consumenten niet nog meer op hun centen gaan letten, want anders gaat het als maar moeilijker en moeilijker worden om uit de recessie te geraken. Het feit dat er minder mensen bang zijn van een stijging van de werkloosheid is dan weer een positief teken. De mensen beseffen dan toch ook, dat het nieuwe regeringsakkoord ook goede resultaten teweeg zal brengen. Het is maar te hopen, dat de vele besparingen de moeite waard zullen zijn en dat al het belastinggeld goed geïnvesteerd wordt.
|