'Stuntelig lek gooit gevoelige politie-info op straat', demorgen.be 19/11/'14
Door een lek bij de Nederlandse politie is gevoelige informatie over rechercheonderzoeken naar onder meer criminele organisaties en jihadverdachten op straat beland. De gegevens zijn door een politiemedewerker op een privéwebsite gezet en waren in te zien met een eenvoudige zoekopdracht via Google. Dat heeft de politie bevestigd na berichtgeving over het lek door NRC Handelsblad.
De politie en het Openbaar Ministerie bekijken of het lek gevolgen heeft voor lopende onderzoeken. Het is niet bekend hoe lang de gevoelige en vertrouwelijke informatie online heeft gestaan en door wie die allemaal is bekeken.
Op de website stonden onder meer observatiesverslagen van potentiële Syriëgangers en documenten over moordzaken en overvallen. Ook waren namen, foto's en woonadressen van tientallen verdachten te bekijken en stonden namen en telefoonnummers van rechercheurs en officieren vermeld.
De politiemedewerker, een systeembeheerder, zou de gevoelige informatie tijdens werkzaamheden op de website hebben gezet. De Rijksrecherche is een strafrechtelijk onderzoek begonnen. De medewerker is op non-actief gesteld. Het is niet duidelijk waarom de medewerker de documenten op de website heeft gezet.
De melding dat de informatie op een privésite stond kwam binnen in de nacht van maandag op dinsdag, aldus de politie. De gegevens zijn meteen na ontdekking verwijderd.
Bron:
http://www.demorgen.be/nieuws/stunt...traat-a2125696/
Mening: "Al wat op het internet staat, kan gevonden worden," is een adagium voor onze tijd. Nochtans zijn er systemen die, zo goed als altijd, vertrouwelijke informatie ook als dusdanig beschermen tegen hackers. Als deze informatie op het vrije internet terechtkomt, is dit een grove flater op drie fronten.
Ten eerste zijn de rechten van de mensen die genoemd worden in de dossiers geschonden. Zowel de verdachten als de politiemensen en de ambtenaren. Ik vind dan ook dat elke betrokkene het recht heeft om te weten dat zijn persoonlijke en uiterst vertrouwelijke informatie vrij beschikbaar is geweest.
Ten tweede is dit een aanfluiting van het principe van de rechtstaat als geheel. De burger moet vertrouwen kunnen hebben in de discretie van politie en justitie. Anders heeft die niet het recht om informatie te kunnen vergaren en afdwingen waar dat voor andere mensen niet toegestaan is.
Ten derde kan dit nog zware gevolgen hebben in de betrokken dossiers. Als de verdachten effectief te horen zouden krijgen dat hun dossier openbaar geweest is, lijkt het me waarschijnlijk dat goede advocaten alle informatie uit deze dossiers in een rechtszaal ongeldig kunnen laten verklaren. Hierdoor kunnen meerdere processen met overtuigend bewijsmateriaal in de prullenmand belanden.
Ik heb er een klein beetje begrip voor dat het niet altijd makkelijk is om websites te onderhouden en dat men tijdelijk externe opslagruimte aanspreekt tijdens werkzaamheden. Maar die ruimte zou voor dit soort van informatie niet op het vrije web mogen zijn. Een systeembeheerder zou beter moeten weten.