Jongeren kunnen hun privacy op internet niet beschermen
‘Jongeren hebben te weinig kennis over de mechanismen van sociale media en beschikken over onvoldoende vaardigheden om hun privacy effectief te beschermen.’ Het is één van de conclusies van vier jaar interuniversitair onderzoek.
Jongeren vermoeden dat niet zij, maar vooral andere gebruikers kwetsbaar zijn voor de privacy-gerelateerde gevolgen van het delen van persoonlijke informatie via sociale media. Toch vindt maar de helft van de 18-jarigen de privacy-instellingen voor apps op Facebook terug. Bij 83 procent van de jongeren hebben apps toegang tot meer informatie dan ze denken en meer dan een derde van de jongeren is niet in staat alle reclame op Facebook te herkennen.
‘Jongeren hebben te weinig kennis over de mechanismen van sociale media en beschikken over onvoldoende vaardigheden om hun privacy effectief te beschermen’, zegt Dorien Baelden van SMIT, één van de zes onderzoeksgroepen betrokken in het zogenaamde EMSOC (‘User Empowerment in a Social Media Culture’) project, dat gefinancierd wordt door het IWT, het Vlaams agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie.
Het EMSOC project, geleid door prof. dr. Jo Pierson, heeft de afgelopen jaren gefocust op sociale media vanuit drie invalshoeken: privacy, sociale media-geletterdheid en inclusie. Elk van de invalshoeken wilde nagaan of gebruikers ‘empowered’ zijn of kunnen worden door het gebruik van sociale media.
bron:
http://www.standaard.be/cnt/dmf20141119_01385025
mening: Ik denk dat volledig klopt. Er zijn veel jongeren die tegenwoordig alles op hun facebook pagina plaatsen, zonder bij de gevolgen na te denken. Dit zou voor sommige wel eens voor een onaangename verassing kunnen zorgen als ze gaan solliciteren en een bedrijf eerst de facebook pagina checkt. Ook zetten ze zo heel in privéleven in het openbaar want wat op het internet staat kan door iedereen bekeken worden, ook door mensen met minder goede bedoelingen. Daarom vind ik dat ze daar op school meer aandacht aan mogen besteden en dit al op vroege leeftijd niet van het vijfde of zesde middelbaar.