Onderhandelaars van het Europees Parlement en de Europese lidstaten hebben een deal gemaakt die het gebruik van vervuilende plastic wegwerptasjes in Europa fors moet terugdringen. In naam van een "betere regelgeving" maakt de Europese Commissie echter bezwaar tegen het compromis.
Gisteravond in de late uurtjes raakten de onderhandelaars het eens: ofwel voeren lidstaten vanaf 2018 een heffing op plastic wegwerptasjes in, ofwel hanteren ze doelstellingen om het gebruik in te dijken. Tegen eind 2019 zou elke inwoner dan nog gemiddeld 90 zakjes per jaar mogen gebruiken, tegen eind 2025 zou dat aantal verder moeten dalen tot 40 zakjes per persoon.
Nu gebruikt de gemiddelde Europese burger nog zo'n 176 wegwerptasjes per jaar. De cijfers verschillen uiteraard sterk van lidstaat tot lidstaat: van amper vier tasjes per inwoner in sommige Scandinavische landen tot meer dan 460 tasjes in landen als Portugal en Polen. België behoort tot de betere leerlingen.
Lees ook
Geen akkoord over Europese begroting 2015
EU-Commissie gaat wellicht export pluimvee beperken
Europese regelzucht
Nederlander Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, moet de Europese regelzucht intomen. © epa.
Nog voor de lidstaten en het parlement het compromis officieel kunnen bekrachtigen, belandt het evenwel morgen al op de agenda van de Commissie. Daar is vicevoorzitter Frans Timmermans sinds begin deze maand belast met het intomen van de Europese regelzucht en de Nederlander liet de voorbije dagen al verstaan dat het resultaat van de onderhandelingen tussen parlementsleden en lidstaten twijfels oproept bij de Commissie.
Zo argumenteert de Commissie dat een aantal lidstaten onvoldoende data hebben om afdwingbare Europese doelstellingen vast te leggen. Ook vindt ze dat bepaalde zaken, zoals de labelling van biologisch afbreekbare tasjes, in een bredere context geregeld moeten worden. "We steunen het doel om de consumptie van plastic wegwerpzakjes te verminderen en afval en vervuiling op zee te bestrijden", lichtte een woordvoerster toe, maar "het is bekend dat de nieuwe Commissie veel belang hecht aan betere regelgeving".
Indien de Commissie bezwaren opwerpt, moeten de lidstaten het compromis met unanimiteit goedkeuren. Dat is geen sinecure, gezien hun uiteenlopende belangen, maar onmogelijk is het niet. "Als de Commissie de forcing wil voeren, kan dat weleens een tegenreactie uitlokken", luidt het. Het dossier vormt volgens diplomatieke bronnen alleszins een testcase voor de relaties met de nieuwe Commissie van voorzitter Jean-Claude Juncker, die zich een meer politiek profiel wil aanmeten.
Bron:
http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnen...en-leggen.dhtml
Eigen mening:
Ik vind het goed dat ze het aantal wegwerp plastic tassen willen doen dalen. Ik word er soms zelf vervelend van hoeveel mensen er plastic tassen verspillen. Er zijn zoveel verschillende tassen van grote winkelketens of kleinere ondernemingen die je kan hergebruiken en toch vertikken mensen het om die iedere keer mee te nemen tijdens het boodschappen doen. Elke dag opnieuw wordt er super veel afval gecreëerd door plastic tassen. Ik vind dat men net zoals de verplichting van fluohesjes in je wagen ook herbruikbare winkeltassen in je auto moeten verplichten, zodat je ze altijd bij je hebt. Mensen die met de fiets, te voet, met de bus of op een andere manier boodschappen doen, moeten er zelf aan denken. Doen ze dit niet vind ik dat ze niet enkel moeten betalen voor het plastic tasje in de winkel maar ook een klein bedrag als boete moet betalen aan het milieubeleid.