De Amerikaanse inlichtingendienst NSA mag voorlopig nog systematisch willekeurige telefoongegevens opvragen. Een wetsvoorstel dat die bevoegdheid juist moest indammen, is vannacht door de Amerikaanse Senaat verworpen. Reden is dat terroristische groepen als Islamitische Staat (IS) hun voordeel kunnen doen met de beperking.
De NSA kwam afgelopen jaar flink onder vuur te liggen nadat klokkenluider Edward Snowden had onthuld dat zijn voormalig werkgever op grote schaal burgers afluistert en gegevens verzamelt. Een nieuwe wet moest ervoor zorgen dat de meeste informatie in handen blijft van telefoonbedrijven en dat de NSA moest vragen naar gegevens van een specifiek persoon.
De geweigerde wet - de "USA Freedom Act" - zou een einde gemaakt hebben aan de massale verzameling door de NSA van telefoongegevens van miljoenen Amerikanen, die niet verdacht worden van enig misdrijf.
Een motie om een stemming te organiseren over het voorstel, faalde. De motie had 60 stemmen nodig, maar strandde op 58. Vooral de Republikeinen kwamen in opstand tegen het wetsvoorstel. Zij zijn bang dat IS ervan profiteert als de spionagemogelijkheden worden beperkt en dat de VS dan niet meer genoeg beschermd zijn tegen terroristische aanslagen.
Buitenlandse klanten
Senator Patrick Leahy beschuldigde die Republikeinen ervan terug te vallen op een schrikbewind, in plaats van productief te werken om de Amerikaanse basisrechten wat betreft privacy en nationale veiligheid te beschermen.
Behalve activisten om data te beschermen, ijverden ook grote Amerikaanse technologiebedrijven voor de wet. Zij oordeelden dat door de controverse het moeilijk is om buitenlandse klanten ervan te overtuigen dat hun data niet door de Amerikaanse regering onderschept zouden worden. Volgens een brief van de Consumer Electronics Association - waarvan technologiereuzen Apple, Google en Microsoft lid zijn - aan alle senatoren verloren de bedrijven "miljoenen dollars" aan contracten.
Bron:
De Morgen, 19/11/2014
weblink
Eigen mening:
De Republikeinse overwinning bij de tussentijdse verkiezingen begin november laat zich een eerste keer voelen. Het wetsvoorstel om de bij vlagen willekeurige werking van de NSA in te dijken is van tafel geveegd. ‘Een schrikbewind’, volgens senator Patrick Leahy, maar ik kan me niet voorstellen dat hij er wakker van zou liggen. Doordat het wetsvoorstel er niet is doorgekomen, kan hij wel prat gaan op zijn effort, maar kan de VSA toch haar gevreesde inlichtingendienst behouden.
Het wetsvoorstel werd über-Amerikaans ‘USA Freedom Act’ gedoopt. Bij deze is nogmaals duidelijk geworden dat die ‘Freedom’ vooral iets is dat met ‘terms and conditions’ komt. De gezaaide paniek door de terreur van Islamitische Staat zorgt voor een mooie dekmantel om iedereen ondersteboven te keren, kwestie van toch wel helemaal zeker te zijn.
Telecombedrijven niet happy op de NSA? Kan ik goed geloven, maar het staat nu eenmaal in de terms and conditions. The United States moet zeer zware offers maken om het vaandel van absolute vrijheid te kunnen blijven dragen om zo een voortrekkersrol te kunnen blijven spelen naar een ideale samenleving. Of wacht, misschien heb ik dat enkel ergens gelezen.
Het is duidelijk wie op dit moment de plak zwaait in Washington, maar ik ben van mening dat de democraten in deze kwestie niet rouwig zijn om hun tweede plaats. Een geliefkoosd beleid behouden en toch een boosdoener kunnen aanduiden voor de meute fans van Edward Snowden. Uitgekiend.