'Vrouwen die deel willen uitmaken van het politiekorps, moeten maagd zijn', zo luidt het op de website van de Indonesische politie. De 'pijnlijke en traumatische' tests die daarbij komen kijken, worden nu door Human Rights Watch (HRW) veroordeeld.
Vrouwen die deel willen uitmaken van het nationale politiekorps in Indonesië worden er onderworpen aan 'maagdelijkheidstests'. Die worden door de vrouwen als 'pijnlijk en traumatisch' omschreven, zo meldt Human Rights Watch (HRW).
Vrijgezel en maagd
De autoriteiten in het land benadrukken dat de twijfelachtige praktijken werden afgeschaft. 'Er zijn geen maagdelijkheidstests voor vrouwen', citeert Time.com een politiewoordvoerder die in lokale media op het HRW-rapport reageerde. 'In het selectieproces zijn er wel medische tests voor mannen en vrouwen en worden de voortplantingsorganen gecontroleerd. Maar het gaat niet om maagdelijkheidstests.'
Maar HRW beweert in zes Indonesische steden vrouwelijke agenten en kandidaten die de 'discriminerende en vernederende' tests ondergingen, te hebben geïnterviewd. Twee van hen werden nog in 2014 aan de proef onderworpen.
Van vrouwelijke rekruten wordt verwacht dat ze vrijgezel zijn en pas huwen als ze enkele jaren in dienst zijn geweest. Toch stelt de website van de nationale politie ook openlijk dat de vrouwen maagdelijkheidstest moeten ondergaan bovenop de vereiste medische en fysieke tests en een examen verloskunde en gynaecologie. 'Dus alle vrouwen die agent willen worden, moeten maagd blijven', citeert The Guardian de website.
Gendergerelateerd geweld
Hoewel vrouwen die niet voor de test slaagden niet noodzakelijk uit het korps geweerd werden, verklaarden ze allemaal dat de praktijk wijdverspreid is. Een praktijk die zowel strijdig is met de principes van de nationale politie in Indonesië, als met de internationale mensenrechten, meent HRW in The Guardian.
'Ik was bang dat als ik de test eenmaal onderging, ik geen maagd meer zou zijn', getuigt een vrouw aan HRW. 'Ze brachten twee vingers in met gel. Het deed heel veel pijn. Een vriendin viel zelfs flauw.' Aan de hand van die test wordt nagekeken of het maagdenvlies van de vrouwen nog intact is.
'Zogenaamde maagdelijkheidstests zijn aan gender gerelateerd geweld en discriminerend. Het is geen maatstaf voor het vermogen van een vrouw om carrière te maken bij de politie', vindt Nisha Varia, verantwoordelijk voor vrouwenrechten bij HRW in de Britse krant. 'Die verderfelijke praktijk sluit niet enkel kundige vrouwen uit het korps, maar ontneemt de Indonesiërs ook een korps dat uit de beste, gekwalificeerde agenten bestaat.'
Varia roept de autoriteiten op nieuwssite Time.com nog op om 'de test onmiddellijk en duidelijk af te schaffen en te verzekeren dat alle rekruteringbureaus ophouden de proeven uit te voeren.'
Toelatingsvoorwaarde school
Generaal Ronny Sompie verklaart in The Guardian echter dat er 'geen reden is om negatief te reageren' op de vereisten van het korps. 'De test wordt gebruikt om na te gaan of kandidaten seksueel overdraagbare aandoeningen hebben. Bovendien worden de proeven op een professionele manier verricht en schaadt het de kandidaten niet.'
Slechts 3 procent van de 400.000 Indonesische agenten zijn vrouwen. Gehuwde vrouwen mogen zich zelfs niet kandidaat stellen voor de politie. Het onderzoek van HRW naar de praktijken volgde op een rekruteringsdoel in het land om tegen december 50 procent meer vrouwen in het korps op te nemen, om het aantal vrouwelijke agenten naar 5 procent te doen stijgen.
Seks voor het huwelijk is in Indonesië - het grootste moslimland ter wereld - niet vreemd en zelfs alledaags. Maar vrouwelijke maagden worden er geloofd. Het politiekorps is echter niet de enige instelling die daar wat ver in gaat. In Zuid-Sumatra kwam een schooldirectie onder vuur, nadat die maagdelijkheidstests had gepland als een van de toelatingsvoorwaarden voor de hogeschool.
bron: De Knack 18/11/2014
http://www.knack.be/nieuws/wereld/e...mal-511935.html
mening: Ik vind dit een daad tegen de waardigheid en mensenrechten van deze vrouwen in. Hebben zij dan niet evenveel recht op een job binnen de politie als een man? Men mag op vlak van werk zeker niet beginnen te discrimineren. Vrouwen kunnen zeker een meerwaarde bieden bij de politie. Zij hebben immers een andere kijk op zaken dan mannen. Waarom zouden vrouwen die nog maagd zijn ook meer geloofd worden? Vrouwen die zelfs al getrouwd zijn, moeten toch ook een eed afleggen als ze bij de politie komen? Dit is een voorbeeld van pure discriminatie. Dat maar 3% van het huidige Indonesische politiekorps uit vrouwen bestaat, gaat dan ook te ver. Ik ben blij met het doel waarbij men 50% meer vrouwen in het korps wil opnemen, maar ik betwijfel of men in dit doel zal slagen.