Crevits wil overal dezelfde aanpak voor gebuisde studenten
De KU Leuven wil fors gebuisde eerstejaarsstudenten verhinderen om hun opleiding verder te zetten. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) vindt het belangrijk dat het debat over de soms te lage slaagkansen op gang is gekomen, maar stelt tegelijkertijd dat er één maatregel voor het volledige Vlaams hoger onderwijs moet komen. Dat vernam De Morgen bij haar kabinet.
"De minister heeft zelf om deze voorstellen gevraagd, omdat we vaststelden dat amper dertig procent van de studenten op tijd hun bachelordiploma behaalt", zegt woordvoerder Katrien Rosseel.
"Ze is blij dat de KU Leuven nu met een voorstel is gekomen, maar ze wenst tot een eensgezinde aanpak te komen voor alle universiteiten en hogescholen."
Dat is ook de vraag van de andere universiteiten, al zijn zij onderling wel verdeeld. De UHasselt onthaalt het plan positief, terwijl de UGent en de UAntwerpen weinig enthousiasme voor de dag leggen. Zij kijken wel eensgezind naar Crevits en vragen dat een maatregel op Vlaams niveau bij decreet wordt vastgelegd.
Onrealistische verwachtingen
We moeten vermijden dat het elke universiteit voor zich wordt", vindt ook Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman. Volgens Meuleman zijn de plannen van de KU Leuven een gevolg van de besparingen van de Vlaamse regering op het hoger onderwijs. "Ook wij vinden dat de doorgeslagen flexibilisering moet worden aangepakt. Maar dan moet de Vlaamse regering consequent zijn en een regeling uitwerken die voor alle universiteiten dezelfde principes volgt", klinkt het.
Volgens Meuleman is het grote probleem dat sommige studenten met onrealistische verwachtingen starten aan de universiteit. "Heel veel studenten die het moeilijk hebben in het eerste jaar, weten niet wat ze verkeerd doen. Daarom moet de oriëntatie in het secundair onderwijs veel beter. Daarnaast moeten er vanuit de instellingen garanties zijn dat mensen die zich inschrijven, alle steun en begeleiding krijgen die nodig is om hun kansen te grijpen", meent Meuleman.
Ze vreest evenwel dat de afschaffing van het Aanmoedigingsfonds daar geen goede invloed op zal hebben. "Zolang aan die voorwaarden niet is voldaan, is dit opnieuw een extra drempel voor moeilijke groepen en kan deze maatregel niet als rechtvaardig worden beschouwd."
Bron: De Morgen
Link: http://www.demorgen.be/binnenland/c...enten-a2123045/
Datum: 17/11/2014
Eigen mening:
Een nieuwe maatregel in het onderwijs. Na het verhoogt inschrijvingsgeld, nu dit. Het lijkt er op dat studeren een voorrecht wordt voor de slimmeriken met een gevulde portefeuille. Studenten die niet bij de primussen van de klas hoorden maar toch hun kans willen wagen om een hoger diploma te halen, zijn nu al verloren. Een uitsluiting van een jaar zou de laatste stap kunnen zijn. Maar begeleiding en bijsturing is veel belangrijker.