Enkele post bekijken
  #1  
Oud 16th November 2014, 18:27
Janne.V*rbeeck Janne.V*rbeeck is offline
Janne Verbeeck
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Beerse
Posts: 77
'Mein Kampf en Het Rode Boekje zijn vervangen door sociale media'

'Mein Kampf en Het Rode Boekje zijn vervangen door sociale media'

Of ze nu extreemrechts, links of Syriëstrijder zijn: voor extremisten spelen sites zoals Facebook een cruciale rol in de rekrutering. "Mein Kampf en Het Rode Boekje zijn vervangen door sociale media", zegt criminoloog Lieven Pauwels (UGent) in De Standaard.


Tot voor kort bestond er in België geen wetenschappelijk onderzoek naar de rol die sites zoals Facebook spelen bij de radicalisering van jongeren. De universiteiten van Gent en Louvain-La-Neuve ondervroegen op verzoek van de FOD Binnenlandse Zaken en Belspo (federaal wetenschapsbeleid) meer dan 6.000 jongeren tussen 16 en 25 jaar via schriftelijke vragenlijsten en een online enquête. Daarnaast hadden ze ook gesprekken met "geradicaliseerde" en voormalig radicale jongeren over hun internetgebruik en -beleving.

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste jongeren die passief in contact komen met online radicale boodschappen zich niet laten beïnvloeden. Uiteindelijk gaat een beperkte groep (kleiner dan 3 procent) niet enkel in de virtuele wereld maar ook in het echte leven actief op zoek naar radicale contacten.

Maar wie actief op zoek gaat naar radicale contacten via nieuwe sociale media heeft wel een grotere kans om politiek of religieus geïnspireerd geweld te plegen. "Die sites zijn voor bepaalde jongeren een sterke katalysator op het pad naar gewelddadig extremisme", zegt Pauwels.

Bron: http://www.knack.be/nieuws/belgie/m...mal-177721.html

Eigen mening
Volgens het artikel is maar een klein percentage van de jongeren beïnvloedbaar door radicale contacten op sociale media. Toch vind ik dit kleine percentage van drie procent nog te veel. Overheden zouden speciale cellen moeten instellen die het web doorzoeken om dit soort sites of zaken op sociale media te blokkeren. Er mag dan wel vrijheid van meningsuiting zijn, maar er zijn ook grenzen. Dat er onderzoek naar gedaan wordt is een positieve zaak. Laten we hopen dat er maatregelen worden genomen na het zien van de resultaten.
Het is een "slimme zet" van de radicale bewegingen om hun 'propaganda' over het internet te voeren. Als IS net als Mao een Rode Boekje zou uitbrengen, zou het sneller bekend zijn omdat het meer openbaar is. Er zou meteen veel meer protest komen. Omdat nu weinig mensen de propaganda kunnen zien, kunnen ze doorgaan met hun gruweldaden.
Met citaat antwoorden