Enkele post bekijken
  #1  
Oud 14th November 2014, 17:09
nikki.d*schutter nikki.d*schutter is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: lille
Posts: 18
ESA houdt adem in: Philae dreigt om te vallen op komeet

De ruimtelander Philae is begonnen met boren in de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Dat meldt AP. Het is een risicovolle actie. Philae staat niet goed vast op de grond en kan door het boren omvallen. Aan de andere kant voelen de wetenschappers van het Europese Ruimteagentschap (ESA) zich gedwongen risico's te nemen: de batterijen van de lander zijn namelijk bijna op, waardoor de resultaten van de boring misschien niet eens de Aarde zullen bereiken.
ŠEPA
ŠEPA

Eerder vandaag meldden de wetenschappers van ESA dat het tijd werd om risico's te nemen. De batterijen van Philae dreigen namelijk leeg te raken. De onbemande lander staat ook niet goed vast op de grond. ESA stond voor een lastige keuze: proberen we de batterijen op te laden of laten we Philae nu nog snel boren en zoeken naar waardevolle informatie voordat de energie wegvalt? Het is dus voorlopig de tweede optie geworden, ook al bestaat dan het risico dat de lander omvalt.

Doordat Philae bij de landing drie keer van het oppervlakte van komeet 67P is gestuiterd, staat hij niet stabiel en niet op de juiste plaats. De wetenschappers weten na berekeningen ongeveer waar de lander op de komeet staat. Ze weten dat slechts twee van de drie poten van Philae goed vastzitten in de bodem en dat de lander pal in de schaduw van een rotswand staat. Dat betekent dat de zonnecollectoren niet genoeg stroom krijgen.

Een van de mogelijke oplossingen is het omdraaien van het belangrijkste deel van de lander, waardoor een zonnecollector meer richting de zon wordt gericht en de batterijen opgeladen kunnen worden. Dat gaan de wetenschappers vandaag ook nog proberen.

Risico's nemen
"De missie nadert het einde en dus gaan we meer risico's nemen", zei Paolo Ferri van ESA tegen de BBC. "We zijn superblij met wat Philae nu al aan informatie heeft verzameld, maar we missen nog informatie uit het boren. We zijn bereid risico's te nemen."

Indien Philae op de oorspronkelijke landingsplaats was neergestreken, zou er zeven uur zonlicht per 12,4 komeetdag zijn geweest voor het opladen van de secundaire batterij. Nu is dit slechts anderhalf uur. "Van zodra alle energie is opgebruikt, gaat de robot in winterslaap, aldus Philippe Gaudon die bij het Franse ruimtevaartbureau CNES voor Rosetta verantwoordelijk is.

Teams van onder andere wetenschappers en ingenieurs bestuderen intussen de binnengelopen data. Tachtig tot negentig procent van de verwachte wetenschappelijke gegevens is al binnen. Uit foto's blijkt dat het komeetoppervlak bezaaid is met stof en brokstukken die een omvang hebben van millimeters tot meters.

De landing is een primeur in de ruimtevaartgeschiedenis. Wetenschappers hopen door de studie van kometen meer te leren over het ontstaan van ons zonnestelsel, 4,6 miljard jaar geleden. De Philae gaat onder andere op zoek naar moleculen die een rol gespeeld kunnen hebben voor het opduiken van leven op onze planeet.

De Morgen

Mening:

Ruimtelander Philae blijft het nieuws halen. De onzekerheid over de positionering van Philae zorgt voor kopzergen bij ESA. Ondertussen is vastgesteld dat Philae meerdere keren botste op het oppervlak van de komeet. Slechts twee van de drie poten staan stabiel. Ook dreigt Philae in energieproblemen te komen. Ik hoop dat ESA later op Philae zal kunnen terugkijken als een succes. Ik denk dat iedereen begrip moet hebben voor de problemen waar ESA nu mee worstelt. Het is niet zo dat er elke dag een robot op een komeet land. De wetenschap kan er alleen maar van leren. Moest het Philae project toch falen, zal ESA er sowieso toch wijzer van worden. Het is alleen zonde van de investering.
Met citaat antwoorden