Goed/fout. 'Kga wa later zijn', dat verstaat toch iedereen. Doet het er dan eigenlijk toe dat we steeds slordiger spellen? Of is het schooldictee even belangrijk als het nakende Groot Dictee der Nederlandse Taal?
Vroeger was het beter. Met de spellingshoogmis in het vooruitzicht dringt de vraag zich opnieuw op: kunnen we vandaag nog wel foutloos schrijven? Afgaand op het gemiddelde Facebookbericht van een zestienjarige ("Altijd LOL. mej eh en Wnr fifa?") of de inderhaast getypte mail van een collega ("laat je weten wat je er van vind?") is het stilaan tijd om ons zorgen te maken.
Bron: De Morgen, 13 november 2014
http://www.demorgen.be/dmselect/nie...enzen-a2119808/
Mening:
Naar mijn mening is correct kunnen spellen nog altijd (zéér) belangrijk. De maatschappij verlangt dit van ons: het schrijven van een eindwerk, een mail sturen naar iemand die op de hiërarchieladder boven je staat (vb. prof, werkgever, ...), bij een sollicitatie, enz. Bovendien hamert de overheid erop dat de Nederlandse taal op een correcte manier wordt geschreven. Bijgevolg, zijn leerkrachten Nederlands het verplicht om punten af te trekken wanneer een spellingsfout van een leerling zich voordoet.
Het is enigszins wel te begrijpen dat jongeren minder aandacht hechten aan spellingsregels. Het gebruik van afkortingen (Vb. sms-berichten) versnelt immers het schrijfproces en is volgens jongeren hipper dan, volgens de regels, woorden/zinnen juist en voluit te moeten schrijven.
Naar mijn mening moet, zoals de titel het omschrijft, niet iedereen uitblinken in spelling. Niet iedereen moet een taalpurist zijn. Niet iedereen moet romans, gedichtenbundels, ... kunnen schrijven. Wél, moet elk individu ernaar streven om aan de eis van de maatschappij (= een correcte spelling) te kunnen voldoen.
Dit is niet meer als logisch, het verkeer heeft ook regels, zodat iedereen zich vlot kan verplaatsen. Deze regels horen gerespecteerd te worden. Waarom zouden mensen taalregels dan niet moeten respecteren ? Het antwoord blijft me schuldig.