De prijs voor een eenpersoonskamer met overnachting is de voorbije tien jaar, bovenop inflatie, met acht procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de christelijke mutualiteiten. Vooral voor bevallingen is dat problematisch, vindt de CM.
Eerst het goede nieuws: dankzij het verbod op ereloonsupplementen in twee- of meerpersoonskamers daalde de gemiddelde factuur daarvoor met een kwart de voorbije tien jaar. Artsen mogen in eenpersoonskamers wel nog supplementen op hun ereloon vragen. Daarom ligt de prijsevolutie daar enigzins anders. De factuur is net gestegen, met acht procent bovenop inflatie. De ereloonsupplementen van de artsen stegen gemiddeld met 44 procent, maar dat werd verzacht door de daling in de kost van medisch materiaal.
‘Vooral bij de bevallingen, waar zeven op de tien ouders voor een eenpersoonskamer kiezen, wordt de prijs voor een eenpersoonskamer problematisch’, vindt CM-voorzitter Marc Justaert. ‘Op dat belangrijke moment mag de keuze voor een eenpersoonskamer geen grote financiële belemmering zijn. Met ereloonsupplementen die in sommige ziekenhuizen oplopen tot 200 of zelfs 400 procent, is dat jammer genoeg soms wel het geval. Een natuurlijke bevalling kost de patiënt gemiddeld 1.291 euro, maar loopt bij het duurste ziekenhuis van ons land op tot 3.244 euro.’
Vooral het grote verschil in prijs is opvallend, zoals vorig jaar ook al bleek uit een analyse van de prijzen. Afhankelijk van het ziekenhuis betaal je tussen de 880 en 3.250 euro voor een bevalling. Vooral in het Brusselse moet je diep in de buidel tasten.
De CM roept de federale overheid op om stappen te ondernemen. Een van de eisen is een plafond voor de ereloonsupplementen op 100 procent. Aan een andere eis zal de minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) alvast iets doen, dat staat toch in het regeerakkoord: ook bij daghospitalisatie zullen geen ereloonsupplementen meer gevraagd mogen worden in twee- en meerpersoonskamers.
Opinie: Ik vind het jammer dat de supplementen voor het ereloon voor een eenpersoonskamer niet afgeschaft zijn. De mensen willen als ze bevallen natuurlijk een beetje privacy en willen dus liever een eenpersoonskamer. Toch lijkt het dat een meerpersoonskamer beter is voor mensen met minder financiële mogelijkheden. Ik snap de dokters ook wel. Dat ze meer ereloonsupplementen vragen op een eenpersoonskamer omdat de andere supplementen afgeschaft zijn. Deze mensen moeten ook rondkomen natuurlijk.
Bron: De Standaard, 12/11/2014,
http://www.standaard.be/cnt/dmf20141112_01370810