Zo'n 17.000 studenten volgen dit academiejaar de opleiding verpleegkunde. Dat is een record, maar toch blijft verpleegkunde een knelpuntberoep. "De vergrijzing komt heel zwaar op ons af", zegt Vlaams zorgambassadeur Lon Holtzer. Het zijn trouwens vooral mannen die aangemoedigd moeten worden. Meer dan 80 procent van de studenten bestaat namelijk uit vrouwen.
Al een paar jaar op rij blijft het aantal studenten verpleegkunde stijgen. Maar het blijft wel een knelpuntberoep. "Niet alleen de vergrijzing, maar ook de complexiteit en de intensiteit van de zorg neemt toe. We zijn dus zeker en vast op zoek naar meer verpleegkundigen in de toekomst", zegt Holtzer.
In september waren er nog zo'n 1.000 openstaande vacatures. De jobs in ziekenhuizen raken meestal wel wat makkelijker ingevuld dan die in rust -en verzorgingscentra. "Maar ook het operatiekwartier kan zeker nog een aantal mensen gebruiken. De spoed- en intensieve afdeling ligt dan weer beter in de markt." Maar er zou ook meer en meer gekozen worden voor geriatrie. "Vooral door mensen die op latere leeftijd aan de studie beginnen en die kiezen daar dan ook heel bewust voor."
Het zijn wel vooral mannen die nog wat extra aangemoedigd moeten worden om voor verpleegkunde te kiezen. Meer dan 80 procent van de studenten bestaat namelijk uit vrouwen.
Bron:
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2142525
Eigen mening: Ik vind het zeer positief signaal, dat er zoveel inschrijvingen zijn voor de opleiding verpleegkunde. Dit beroep zal altijd nodig zijn en het feit dat het ondertussen een knelpunt beroep is geworden, vind ik erg. Gelukkig zijn er dan nu weer mensen die zich geroepen voelen om mensen beter te maken en deze te helpen. Hopelijk halen al de 17.000 studenten de eindstreep.