Gps kent 15 procent van ons wegennet niet
De verkeersinfrastructuur in ons land verandert zo snel dat de gps-systemen niet kunnen volgen, zelfs niet als je je toestel regelmatig updatet. Naar schatting 15% van ons wegennet wordt niet herkend. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.
Iedereen kent het wel: het ene moment wijst je navigatiesysteem je nog feilloos de weg naar je bestemming, het andere moment lijkt het ding tilt te slaan. Plots word je gesommeerd een straat in de verkeerde richting in te slaan of blijkt de baan waarover je rijdt volgens je gps niet te bestáán.
"Een straat waar recent eenrichtingsverkeer is ingevoerd, langdurige wegenwerken, een pas aangelegde rotonde, een nieuwe afrit of parallelweg: dat zijn de grootste verstoorders van onze gps'en", weet technologie-expert Guy Kindermans van 'Data News'. "Op het scherm kan je nog altijd zien waar je je precies bevindt, maar de getoonde verkeerssituatie komt niet overeen met de realiteit. En dan is het vaak behelpen. Zélfs wanneer je een update hebt laten uitvoeren, is het niet zeker dat de plaats waar jij verloren bent gereden inmiddels is aangepast. Een bekend probleemgeval is de snelweg in de buurt van Eindhoven, net over de grens, waar nu al enkele jaren gewerkt wordt. Toch raakt de gps daar compleet het noorden kwijt. Een gruwel voor veel automobilisten", klinkt het in Het Laatste Nieuws.
"Wij passen onze kaarten vier keer per jaar aan", zegt Lars Guns van fabrikant TomTom. "Dat doen we op basis van eigen informatie én aan de hand van wat de overheid ons meedeelt. Alleen kunnen er wel eens maanden over gaan alvorens wij op de hoogte worden gesteld van álle wijzigingen of ontsnapt een rotonde in een landelijke gemeente al eens aan onze aandacht."
Hoewel het dus geen garantie biedt op 100% nauwkeurigheid, zit er voor bestuurders niets anders op dan hun toestel regelmatig te updaten. Goed nieuws is dat almaar meer vaste gps-toestellen in wagens ook door de eigenaar zélf bijgewerkt kunnen worden.
Bron:
De morgen, 5/11/2014
http://www.demorgen.be/technologie/...-niet-a2111999/
Mening:
Als bestuurder vertrouwt men veel te vaak op een gps, men doet vaak niet meer de moeite om iets op te zoeken op een kaart van te voren. Natuurlijk is het dan een groot probleem als je gps de weg ook niet weet. Als je in je eigen land bent, ga je meestal de weg uiteindelijk nog vinden. Maar als je in het buitenland zit en je gps is de weg kwijt, moet je het maar eens proberen uit te zoeken. Zo simpel is dit niet.
Mensen zouden wat meer op voorhand de weg moeten opzoeken op een kaart zodat ze niet compleet hulpeloos zijn zonder gps.
Ik vind niet dat mensen de schuld moeten leggen bij de gps-ontwikkelaar want deze kunnen er ook niets aan doen dat de verkeerssituatie constant veranderd. Een beetje parate kennis van aardrijkskunde kan geen kwaad.