Een chauffeur die met 152 km/u geflitst werd op de Brusselse Ring ziet zijn Audi A4 voor twintig dagen aan een wielklem gaan. De onverbeterlijke hardrijder stond al voor de twaalfde keer voor de politierechter. "Als we aan zijn speelgoed raken, zal hij het wel voelen."
Wie niet horen wil, moet voelen. De politierechter in Halle had gisteren geen genade voor Kamel O., die in november vorig jaar met 152 kilometer per uur over de Brusselse Ring scheurde - meer dan dertig kilometer te snel. Het was al de twaalfde keer dat de snelheidsduivel zich voor de politierechter moest verantwoorden, maar van berouw was weinig te merken: hij stuurde zijn kat naar de zitting. "Meneer heeft al elf veroordelingen in het verkeer op zijn palmares", sprak politierechter Johan Van Laethem. "Zeven van die veroordelingen kwamen er door overdreven snelheid. Blijkbaar heeft deze bestuurder niets geleerd en kan ik hem als een veelpleger beschouwen."
Lesje geleerd
De rechter zag zich genoodzaakt de Audi A4 van de hardrijder te 'immobiliseren' voor twintig dagen, de duur van het rijverbod dat de man op de koop toe opgelegd kreeg. Door een wielklem op de wagen te laten plaatsen, verzekert het gerecht zich ervan dat O. het voertuig tijdens zijn rijverbod wel degelijk aan de kant laat staan. De man kreeg ook een geldboete van 450 euro.
Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid vindt het een goede zaak dat deze man tijdelijk uit het verkeer wordt gehaald. Het spreekt van een belangrijk signaal ten opzichte van andere verkeerscriminelen. "Nu zien ook zij dat zo'n rijgedrag niet ongestraft blijft. Helaas moeten rechters steeds vaker naar hardere straffen grijpen. Je kan alleen maar hopen dat deze man zijn lesje geleerd heeft en dat hij geen andere wagen(s) in zijn garage heeft staan."
Waarschuwing
Politierechters lijken in ons land de laatste tijd steeds meer opvallende straffen uit te spreken. Zo werd vorige maand al de Range Rover van een hardleerse dronken chauffeur - waarde: 35.000 euro - verbeurd verklaard en gebeurde hetzelfde met de BMW van een man die met gemiddeld 200 km/u voorbij de trajectcontrole op de E40 in Wetteren raasde. Maar in de praktijk leveren veel overtreders hun wagens nooit in en blijft dat ongestraft, tot grote frustratie van de rechtbanken. Experts zien ook bij de wielklem een gelijkaardig probleem opduiken, omdat de overtreder vijf dagen op voorhand 'gewaarschuwd' wordt door de politie die het rijverbod komt betekenen. "De overtreder wéét dus dat de politie er eerstdaags met de wielklem zal staan", zegt Leuvens politierechter Kathleen Stinckens, bekend van het tv-programma 'De Rechtbank'. "Wie écht van slechte wil is, heeft dus vijf dagen om zijn wagen te laten 'verdwijnen'. Want het is dan wel strafbaar om met zo'n geïmmobiliseerd voertuig rond te rijden, niemand kan u tegenhouden de wagen te verkopen of hem nog snel op een geheime plek te stallen."
Bron: Het Laatste Nieuws 5/11/2014
http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-...lklem-a2110283/
Mening:
Ik vind dit persoonlijk een zeer lichte straf voor iemand die al 12 keer voor de politierechtbank terecht stond en dan zelfs nog ineens kwam opdagen. In het artikel spreken ze van een zware straf, voor mij mogen ze nog een hardere straf uitdelen. Door zo'n mensen hun rijbewijs voor minstens 4 jaar zou intrekken, dan zullen andere hardrijders wel twee keer nadenken voor ze nog is te hard rijden.