Wall Street rijgt records aan elkaar
Het was vrijdag feest op Wall Street. De Amerikaanse beurzen kenden een stevige rally, die de Dow Jones en de S&P500 naar nieuwe records leidde. Het fundament van de hausse was de Japanse stimulus en stevige economische cijfers.
Net zoals de Europese beurzen trokken de Amerikaanse beleggers zich vrijdag op aan de onverwachte bazooka die de Japanse centrale bank ‘s ochtends boven haalde tegen de lage inflatie. Die daalde in september naar 1 procent. Het herstelbeleid ‘Abenomics’ gecombineerd met een soepele monetaire politiek volstaat dus niet om de economie weer aan te zwengelen. De Japanse centrale bank legt daarom onverwacht 80.000 miljard yen op tafel.
De Amerikaanse beleggers profiteerden gretig en de sterindex Dow Jones en de S&P500 gingen naar recordniveaus. De Dow Jones sloot 1,1 procent hoger op 17.390 punten, een nieuw record. De sterindex noteerde vrijdag ook haar intraday-record, op 17.395,54 punten. Voor de Dow Jones was deze week bovendien echt ‘grand cru’: de index behaalde haar sterkste wekelijkse winst in bijna twee jaar. Die prestatie is niet alleen te danken aan de macro-economische omgeving, maar ook aan enkele sterke bedrijfsresultaten, zoals Visa gisteren.
Ook de S&P 500 brak door haar plafond. De brede markt tekende vrijdag een winst van 1,2 procent op, naar 2.018 punten, het hoogste slotniveau ooit. Eind augustus brak de S&P 500 al eens door de 2.000 punten en nu was het wederom raak. Voor de Nasdaq was er een winst van 1,4 procent, naar 4.630 punten. Ook voor de techbeurs is dat een indrukwekkend prestatie. De laatste keer dat de Nasdaq die regionen bereikte, was in voorjaar 2000, toen de techbubbel op klappen stond.
De winst is bovendien niet enkel te danken aan de Japanse bazooka, maar ook aan sterke economische cijfers. Donderdag kreeg Wall Street al een beter dan verwacht bbp-cijfer, vrijdag wordt die stijgende economische activiteit onderstreept door een groeiend consumentenvertrouwen.
Volgens de Universiteit van Michigan - die de consumentenbarometer samenstelt - ligt het vertrouwen van de modale Amerikaan op het hoogste niveau sinds juli 2007. De indicator groeide van 84,6 punten in september, naar 86,9 in oktober. Die stijging is te danken aan de dalende energieprijzen en een arbeidsmarkt in goede doen.
Bron: De Tijd ( 31/10/2014)
http://www.tijd.be/markten_live/hom...wsstream_recent
Mijn mening: Ik vind het zeer positief dat het goed gaat met de beurzen. Dit zal een goede weerslag hebben op de wereldeconomie. Het is alleen te hopen dat het zo blijft en dat de beurs binnenkort niet weer een enorm dieptepunt kent. Dit is het spannende aan de beurzen, je weet nooit precies hoe deze gaan reageren op de verschillende factoren. Hopelijk blijven de beurzen goed draaien en kennen we niet weer een depressie.