29th October 2014, 16:46
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: zoersel
Posts: 85
|
|
"Meer groenten? Ze blijven nu al liggen!"
Pascale Naessens doet in haar nieuwste kookboek "Puur eten" een oproep aan consumenten om meer groenten te eisen op restaurant. Maar uit een steekproef van het Eén-programma "Volt" blijkt dat 6 op de 10 restaurants momenteel geen groenten aanbieden als bijgerecht.
"In sommige restaurants krijg je bij een stuk vlees of vis enkel frieten of kroketten", zei Pascale Naessens in "De Inspecteur" op Radio 2. "En als er al groenten op het bord liggen, is het vaak niet meer dan een stuk sla en twee tomaten. Dat zijn groenten waar ik erg ongelukkig van word."
De auteur lanceert daarom een oproep aan consumenten. "Heb geen schroom om in plaats van frieten groenten op je bord te te vragen. Daar heb je recht op."
Om haar oproep af te toetsen, deed "Volt" een rondvraag bij 60 restaurants over het hele land. Conclusie: 6 op de 10 bieden geen groenten aan als bijgerecht en houden het op frieten, kroketten of puree. Die extra’s mag je bovendien meestal gratis bij vragen. In 4 op de 10 staan er wel andere groenten als bijgerecht op de kaart, maar daarvoor moet je dan wel vaak extra betalen. Wel geven bijna alle restaurants aan dat als er iets blijft liggen het vaak de groenten zijn.
"We moeten veel groenten in de vuilnisbak gooien"
"Ik denk omdat er heel erg weinig vraag naar is", zegt David Perez van restaurant De Molen in Genk op Radio 2. "Het gebeurt wel eens dat mensen groenten bij vragen, maar dat is zeldzaam."
"Groenten blijven nu al dikwijls liggen op het bord liggen", vult Marleen Tuerlinckx van het restaurant Labierint in Heverlee aan, "We moeten nu dus veel groenten in de vuilnisbak gooien. Extra groenten als bijgerecht lijkt me dus geen haalbare kaart."
Een restaurant in Hasselt biedt wel extra groenten aan. "Ik vind een evenwichtige combinatie van groenten en vlees of vis wel belangrijk", zegt Lucas Benjamien van restaurant Borrelhuis in Hasselt. "Als je die goed bereidt, zijn groenten lekker en worden groenten wél opgegeten." Het restaurant biedt daarom ook een bijgerecht met andere groenten aan, maar dan wel betalend. "Puree en kroketten zijn ingerekend in de vaste kost van een gerecht, die extra groenten zijn dat niet en daarom moeten we die doorrekenen", zegt de kok van het restaurant.
Bron: De Redactie (29/10/2014)
Eigen mening: Eigenlijk ben ik het er wel mee eens, restaurants zouden meer groenten moeten aanbieden.
Want groenten zijn juist een heel belangrijke bron van voedingsstoffen en zouden we meer moeten eten. Daarnaast snap ik de restaurants ook wel, want het is inderdaad zo dat veel mensen tegenwoordig maar weinig groenten eten en deze dan ook laten liggen als ze op restaurant gaan. Toch vind ik het een troef wanneer restaurants als bijgerecht groenten aanbieden, want als deze goed zijn klaargemaakt ben ik ervan overtuigd dat veel mensen ze toch lusten en zullen opeten.
|