Het lot van 23 IS-gijzelaars in Syrië, onder wie twee Belgen
Een groep van 23 gijzelaars, onder wie de Amerikaanse journalist James Foley en twee Belgen, leefde maandenlang in een ondergrondse cellen nabij de Syrische stad Raqqa. De terreurgroep IS hield hen daar vast. Volgens onderzoek van The New York Times is losgeld betaald voor de vrijlating van de Belgen.
De groep van 23 die hun lot deelden in Syrische cellen van IS, kwamen van overal, Italië, Rusland, de VS, en ook België. Drie onder hen leven nog: de Amerikaanse hulpverleners Peter Kassig, een anonieme Amerikaanse vrouw, en de Britse journalist John Cantlie. Volgens een recente video zou Cantlie zich momenteel in de Syrische stad Kobani bevinden. Kassig werd in de laatste ‘onthoofdingsvideo’ van de Brit Alan Henning door IS aangeduid als de volgende die gedood zou worden. Over de andere Amerikaanse hulpverleenster is niets geweten.
The New York Times maakte een tijdlijn van de 23 buitenlandse vrouwen en mannen die in handen kwamen van IS. Opvallend is dat alle Europeanen vrijgelaten zijn in ruil voor losgeld. Ook voor de Belgische medewerkers van Artsen Zonder Grenzen, die in mei vrijgelaten zijn, zou losgeld betaald zijn. De Amerikaanse krant heeft het over een Belg en een Peruaan, maar wellicht gaat het om een Vlaming en een Belgisch-Peruaanse verpleegster. Zowel Artsen Zonder Grenzen als Buitenlandse Zaken geven geen commentaar.
Ontvoering, een strategie
De Verenigde Staten en Groot-Brittannië betalen geen losgeld voor hun gijzelaars. Er is dan ook geen enkele Amerikaan of Brit vrijgelaten tot op vandaag. De Britten Alan Henning, David Haines en de Amerikanen Steven Sotloff en James Foley zijn in de voorbije maanden onthoofd.
Volgens The New York Times zijn Foley en de andere gevangen vaak mishandeld en slachtoffer geweest van waterboarding, een foltertechniek waarbij het gevoel van verdrinking nagebootst wordt. Ze zouden uitgehongerd en systematisch bedreigd zijn met executie. Een jaar na de ontvoering van Foley, hij was de eerste, zou IS al meer dan twintig gijzelaars vasthouden. Een strategie om hen te ruilen voor geld.
bron:
http://www.standaard.be/cnt/dmf20141028_01346625
mening: Er zijn al een paar mensen onthoofd door IS en de vraag is, moeten wij daar losgeld voor betalen? Nee want voor 1 persoon betaal je heel veel geld en hiermee steun je IS waardoor ze sterker kunnen worden en groeien. Maar je moet ook denken aan al het leed dat je de familie en vrienden van het slachtoffer aan doet. Ik persoonlijk vind dat je het losgeld moet betalen, want het zijn onschuldige mensen die naar daar gaan voor ons en om de mensen daar te helpen. Ik vind ook dat we allemaal samen tegen IS moeten vechen, als iedereen samenwerkt is IS toch binnen de korste keer verslagen niet?