Jaarlijks krijgen 25.000 Belgen een beroerte. Daarbij is het cruciaal om snel te handelen om zo hersenbeschadiging te beperken. Zes mogelijke symptomen op een rij.
Op Wereld Beroerte Dag, 29 oktober, wil het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) de bevolking sensibiliseren rond de symptomen en de aanpak van een beroerte. Jaarlijks krijgen in België 25.000 mensen een beroerte of CVA.
Bij een beroerte ontstaat er een plotse verstoring van de doorbloeding in de hersenen. De meest voorkomende vorm is een herseninfarct, waarbij een bloedklonter de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen blokkeert. Bij een hersenbloeding ontstaat er een scheur in een hersenbloedvat.
Ongeveer 15 % van de patiënten overleeft een beroerte niet. Daarmee is het in onze samenleving de derde belangrijkste doodsoorzaak .Ongeveer de helft van de patiënten overlijdt bovendien binnen het eerste jaar nadat zij een beroerte kregen en zij die wel overleven houden hier vaak beperkingen aan over. Dat kan gaan van halfzijdige verlamming of taalproblemen tot gezichtsstoornissen of geheugenverlies. Door revalidatie kunnen patiënten wel een deel van hun mogelijkheden herwinnen.
Hoe een beroerte herkennen?
Bij een beroerte is het cruciaal om snel te handelen om zo hersenbeschadiging te kunnen beperken. Daarom zet het UZ zes mogelijke symptomen van een beroerte op een rij:
1. Plotse verlamming van een arm en/of been, aan één kant van het lichaam
2. Scheef hangende mond
3. Verminderd gezichtsveld of dubbelzicht
4. Niet meer kunnen spreken of articuleren
5. Geen taal begrijpen
6. Coördinatieproblemen of dronkenmansgang
Bij het vermoeden van een beroerte moet u onmiddellijk de hulpdiensten op 112 verwittigen. Want een vroegtijdige behandeling kan de gevolgen van een beroerte beperken.
Hoe een beroerte voorkomen?
Zoals bij alle ziektes is voorkomen belangrijker. Beroertes zijn in 80 procent van de gevallen te vermijden. Een verhoogde bloeddruk is de belangrijkste risicofactor voor een beroerte.
1. Laat uw bloeddruk regelmatig controleren
2. Eet gezond
3. Beweeg voldoende
4. Rook niet
5. Vermijd overgewicht
6. Verlaag uw cholesterol
7. Verlaag uw bloedsuikerspiegel
Vandaag op Wereld Beroerte Dag kan iedereen zijn bloeddruk laten meten en het risico op een beroerte laten testen in het UZA, Wilrijkstraat 10, 2650 Edegem. Van 9 tot 17 uur.
Bron:
http://www.knack.be/nieuws/gezondhe...mal-492395.html
Mening:
Sensibiliseren is belangrijk. Je kan heel wat doen om erge lichamelijke aandoeningen te voorkomen, maar dat helpt ook niet altijd volgens mij. Mijn nicht kreeg bijvoorbeeld op haar 16 jaar een beroerte en is daar goed doorgekomen, maar haar taal en spreken is wel meer verzwakt. En naar mijn weten, had zij geen overgewicht of at ze niet overdreven veel of zoiets dergelijks. Dat we gezond moeten leven, weten we allemaal. Maar de symptomen van een beroerte, kennen we niet allemaal, denk ik. Daarom post ik dit artikel om mensen te informeren over beroerte.