De activisten die zijn veroordeeld voor de vernieling van een ggo-aardappelveld in Wetteren verschijnen voor het hof van beroep. ‘Het gaat om de vrijheid van meningsuiting’, haalt de verdediging aan.
Advocaat Johan Verstraeten vroeg het hof om de strafvordering onontvankelijk te verklaren, opdat de actievoerders geen straf zouden krijgen. ‘Daden kunnen ook een uitdrukking van opinie zijn. Ook fysieke daden van bezetting worden aanvaard door het Europees hof als een meningsuiting.’
Hij noemt hun veroordeling een manifeste inbreuk tegen de vrijheid van meningsuiting. ‘Politieke manifestanten mogen niet vervolgd worden op een strafrechtelijke manier. De dag na de feiten heeft hun grote politieke opposant echter officieel gemeld dat ze vervolgd zouden voor bendevorming. Hun grote politieke opposant, dat was Kris Peeters.’
De verdediging voerde verder aan dat de veldproef ‘manifest onwettig’ was. Het uitvoeren van een veldproef zonder vergunning is strafbaar, klonk het.
‘Beelden zijn misleidend’
Volgens advocaat Mieke Van den Broeck geven de televisiebeelden overigens een verkeerd beeld van de feiten. ‘De beelden die in de media verschenen zijn vrij grof. Ze geven een beeld van een gewelddadige actie. Dat correspondeert niet met de realiteit. De actie is strikt geweldloos aangekondigd.’
De beelden die de verdediging aanbrengt, worden later vertoond in de zittingszaal. Na de middag komt het openbaar ministerie aan het woord.
Vorig jaar werden elf leden van de Field Liberation Movement veroordeeld tot celstraffen van drie tot zes maanden met uitstel. Ze kregen ook een geldboete van 550 euro, waarvan de helft effectief. Ze werden vervolgd voor vernielingen, het toebrengen van slagen en verwondingen en bendevorming.
brone Standaard (http://www.standaard.be/cnt/dmf20141028_01346299)
extra link: Vernieling aardappelveld te Wetteren (
http://www.youtube.com/watch?v=W4hOjBGjrjM)
Eigen mening: Ik vind het jammer dat ze hier geweld durven goed te praten door het te verwoorden als meningsuiting. Zo zouden we al onze daden kunnen verantwoorden want geweld gebruiken we als expressie van onze gevoelens. Stel je voor dat iedereen dit zou gebruiken als argument wanneer ze schade aanrichten, waar gaat de wereld dan naartoe?
Ik begrijp dat niet iedereen even gelukkig is met GGO's maar dit kan je ook op een andere manier uiten, door bijvoorbeeld een protest te houden.
Wetenschappers worden hier afgeschilderd als misdadigers tegen de natuur maar ze willen ook alleen maar helpen. Ze proberen naar een oplossing te zoeken en steken hun tijd en energie hierin. Voor hen moet het ook pijnlijk zijn dit in rook te zien opgaan omdat een groep mensen die niet akkoord zijn (en waarschijnlijk niet zo veel van deze techniek afweten) alles in een paar minuten komen vernielen.
GGO's zijn een gevoelig onderwerp en dat zullen ze denk ik ook altijd blijven.