Op dit moment zitten bijna 62.000 Vlamingen al minstens twee jaar zonder job. Dat is 17 procent meer dan in september 2012 en het aantal blijft stijgen. Ongeveer duizend Vlamingen leven bovendien al meer dan 20 jaar van een uitkering. Dat blijkt uit cijfers van de VDAB, zo schrijven Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen vandaag.
Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). ©BELGA
"We ontkennen niet dat te weinig langdurig werklozen een job vinden", zegt Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). "Maar het is een heel moeilijk te activeren groep. We proberen werklozen onmiddellijk te begeleiden zodra ze zonder werk vallen. Die eerste maanden zijn cruciaal."
Kris Peeters, federaal minister van Werk, ziet in de cijfers het bewijs dat er nood is aan de eerder aangekondigde verplichte gemeenschapsdienst. Langdurig werklozen moeten dan twee halve dagen per week aan het werk. De regering focust met die maatregel vooral op laaggeschoolden, goed voor de helft van de 62.000 langdurig werklozen.
bron: De Morgen 17/10/2014 http://www.demorgen.be/economie/een...r-job-a2092616/
mening: Als er echt zoveel meer wrerklozen zijn tegenover 2012 is dit toch wel een groot probleem waar - denk ik - veel mensen zich niet van bewust zijn. Dat ongeveer duizend mensen in Vlaanderen al 20 jaar leven van een uitkering ben ik toch wel van geschrokken. Dit gaat doorwegen in ieder zijn budget, doordat deze mensen steeds betaald moeten worden uit de staatskas. Verplichte gemeenschapsdienst kan een kleine oplossing zijn, maar veel mensen zullen dit zien als 'dwangarbeid'. Sommige mensen kunnen er nu eenmaal niet aan doen dat ze met een uitkering moeten leven. Vele mensen zullen zelfs liever gaan werken dan thuis te zitten. Als zij gemeenschapsdienst moeten gaan doen, zal dit voor hen lijken op een straf voor iets waar ze niets aan kunnen doen, zoals bij bijvoorbeeld het krijgen van een uitkering door ziekte.