Enkele post bekijken
  #1  
Oud 15th October 2014, 07:46
Wouter.P*rmentier's Avatar
Wouter.P*rmentier Wouter.P*rmentier is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Geel
Posts: 75
Minder middelen voor meer studenten bedreigen kwaliteit hogescholen

Minder middelen voor meer studenten bedreigen kwaliteit hogescholen , De Standaard 15/10/'14

Een groei van 3 procent zou voor de hogescholen goed nieuws moeten zijn, maar toch veroorzaakt de stijging van 17.000 studenten de jongste 5 jaar een wrange nasmaak omdat ze ook hun middelen zien afkalven. Per student ontvangen ze nu 1.500 euro minder per jaar dan in 2008. En gelet op de besparingsplannen van de Vlaamse regering gaat er nog een hap uit.

Door de aanhoudende besparingen glijden we af naar 'Oost-Europese toestanden' vreest Marc Vandewalle, de secretaris-generaal van de Vlaamse Hogescholenraad (Vlhora).

De hogescholen vinden nochtans dat ze prima resultaten kunnen voorleggen wat de arbeidskansen van hun afgestudeerden betreft. Professionele bachelors vinden het snelst werk van iedereen: 96 procent van hen heeft binnen het jaar vast werk. Bovendien vullen ze vacatures in van knelpuntberoepen (waarvoor er een tekort aan kandidaten bestaat) en van de technisch-wetenschappelijke beroepen.

‘Als we het met nog minder middelen moeten doen, zal ofwel de kwaliteit van de opleidingen in het gedrang komen, ofwel moeten we de deur dichtdoen en het aantal studenten beperken’, zegt Toon Martens, de voorzitter van de Vlhora.

De hogescholen vinden dat door de bezuinigingen een verhoging van het studiegeld ‘onvermijdelijk’ is, al blijven ze er geen voorstander van. ‘Het is kiezen tussen de pest en de cholera’, zegt Martens. ‘Maar hoger studiegeld is in deze context de beste optie voor de studenten.’

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20141014_01322135

Mening: Als regio die het economisch vooral moet hebben van kennis en innovatie, is het jammer om te zien dat er zwaar bespaard wordt op onderwijs. De instellingen voor hoger onderwijs vonden ook voor de economische crisis al dat ze te weinig middelen hadden of op zijn minst dat ze meer middelen konden gebruiken om hun niveau te verhogen (ik heb hierover meerdere vergaderingen bijgewoond in Leuven, maar heb geen verslagen om naar te verwijzen). Als onderwijsbesparingen politiek-economisch onafwendbaar zijn, lijkt een verhoging van het inschrijvingsgeld mij nog haalbaar als daarbij ook de tegemoetkomingen en toelagen stijgen voor wie ze nodig hebben. Een laatste gedachte is dat een stijging van het aantal studenten voor de hogescholen waarschijnlijk toch nog altijd beter is dan een daling, waardoor de kosten voor infrastructuur en voorzieningen door minder mensen gedeeld zouden worden.
Met citaat antwoorden