Enkele post bekijken
  #1  
Oud 15th October 2014, 06:12
Wouter.P*rmentier's Avatar
Wouter.P*rmentier Wouter.P*rmentier is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Geel
Posts: 75
Nederlandse commandant: "Luchtaanvallen VS onvoldoende"

Nederlandse commandant: "Luchtaanvallen VS onvoldoende" , Het Laatste Nieuws, 15/10/14

De Verenigde Staten moeten in Irak en Syrië ook over de grond de strijd aangaan met de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Dat zei de Nederlandse commandant der strijdkrachten Tom Middendorp na afloop van een internationale top in Washington dinsdag (lokale tijd) tegen de NOS.


Volgens Middendorp zijn alle militaire leiders en bevelhebbers van de internationale anti-IS-coalitie het erover eens dat luchtaanvallen niet toereikend zijn. "Er zal een grondcampagne achteraan moeten, met name met Iraakse eenheden."

De hoogste Nederlandse militair was positief over de voorlopige resultaten van de missie. "Ik denk dat we hun weerstand kunnen gaan breken."

De militaire kopstukken kwamen bijeen om te spreken over "een gemeenschappelijke visie op de campagne tegen IS, de uitdagingen en de weg voorwaarts", aldus een Amerikaanse militaire woordvoerder.

Bron: http://www.hln.be/hln/nl/960/Buiten...voldoende.dhtml

Mening: Het verbaast mij niet dat er serieus wordt nagedacht over een internationaal grondoffensief tegen IS. Met luchtaanvallen kan je maar zoveel bereiken. De vraag is dan natuurlijk wie dat offensief moet uitvoeren en/of leiden. Dat een niet-Amerikaanse commandant meteen naar de Verenigde Staten wijst, lijkt mij een bevestiging van het imago van wereldpolitie dat de VS nog altijd heeft (met enige reden). Ook hun recente rol als opleiders van het Iraakse leger kan hierin een rol spelen. Natuurlijk wordt het afwachten of president Obama een oorlog wil starten (een van zijn verkiezingsbeloftes was altijd troepen terugbrengen en niet meer opdrachten geven) en welke landen zich aangesproken voelen om hen te helpen (ook organisaties als VN en NAVO steunen uiteindelijk op hun lidstaten). Daarbij komt nog eens de vraag in welke mate Irak en vooral Syrië bereid zijn internationale troepen op hun grondgebied te accepteren.
Met citaat antwoorden