Wie in Griekenland onder de armoedegrens leeft, kan in de toekomst rekenen op een minimuminkomen van de overheid. De steunmaatregel wordt vanaf volgend jaar ingevoerd in dertien gemeenten, en zal op termijn voor heel Griekenland gelden, zo heeft de regering dinsdag aangekondigd.
Concreet zal de staat 200 euro per maand geven aan alleenstaanden die een jaarinkomen hebben van maximaal 5.023 euro. Een gezin met vier gezinsleden en een jaarinkomen van maximaal 10.547 euro, zal kunnen rekenen op 400 euro per maand.
‘Het gaat om een instrument om de zwakkeren te steunen’, zei regeringsleider Antonis Samaras in Athene. Volgens de regering hebben de internationale geldschieters (de trojka, bestaande uit Europese Unie, Europese Centrale Bank en Internationaal Monetair Fonds) de maatregel goedgekeurd.
Inwoners van dertien gemeenten met bijzonder veel werklozen kunnen als eerste van de maatregel genieten. Eens hij in het hele land is ingevoerd, zal hij volgens Samaras ongeveer 700.000 mensen, of 7 procent van de Grieken, ten goede komen.
In Griekenland wordt een werkloosheidsuitkering gedurende maximaal een jaar uitbetaald. Nadien zijn de betrokkenen aangewezen op hulp van familie of vrienden, of van liefdadigheidsinstellingen.
Meer dan 23 procent van de Grieken - circa 2,5 miljoen mensen - leeft onder de armoedegrens, zo deelde het Griekse statistiekbureau Elstat begin deze week mee.
Bron: De Standaard
http://www.standaard.be/cnt/dmf20141014_01320806
Datum: 14 oktober 2014
Mijn mening: Persoonlijk vind ik dat de regering in Griekenland er goed aan heeft gedaan om vanaf volgend jaar de steunregel in te voeren. In de tijd van nu zijn er nog steeds veel werklozen in België, maar ook in de rest van Europa, in Griekenland dus ook. tweehonderd of vierhonderd euro klinkt niet veel, maar toch is dit voor vele werklozen een extra steuntje in de rug. Een gezin onderhouden brengt heel wat kosten met zich mee, dan spreek ik niet alleen over het eten en drinken, maar het huis en de maandelijkse kosten moeten ook betaald worden. Hopelijk gaan de ogen van andere Europese landen open door deze steunmaatregel.