De nieuwe federale regering onder leiding van Charles Michel zit nu echt in het zadel. Zaterdag legden de achttien regeringsleden de eed af bij koning Filip, op het paleis in Brussel. Na de verplichte groepsfoto’s volgde de machtsoverdracht: ex-premier Elio Di Rupo gaf de sleutels van de Wetstraat 16 door aan Charles Michel.
De nieuwe regering met N-VA, CD&V, MR en Open Vld is de eerste die koning Filip mocht benoemen. De kersverse excellenties werden zaterdag op het paleis in Brussel verwacht voor de eedaflegging. Die verliep rimpelloos. Na premier Charles Michel- in de drie talen - legden de vicepremiers de eed af, daarna de ministers en vervolgens de staatssecretarissen. Sommigen in de twee talen, anderen enkel in hun eigen taal. Enkele N-VA-ministers gebruikten bij de eed het V-teken in plaats van de platte hand. N-VA-vicepremier Jan Jambon verklaarde achteraf dat dit niet als provocatie bedoeld was.
Na de groepsfoto’s op het paleis en in het parlement was het tijd voor de machtsoverdracht in de Wetstraat 16. Elio Di Rupo gaf symbolisch de sleutels door aan Charles Michel. Ze wisselden geschenken uit: Italiaanse wijn voor Michel, chocolade en een kunstboek voor Di Rupo.
De nieuwe regering hield daarop een eerste ministerraad - vooral een formaliteit met veel praktische afspraken. De gebouwen met de kantoren voor de kabinetten moeten nog onder de regeringsleden verdeeld worden
Bron:
http://www.gva.be/cnt/dmf20141011_0...ht-in-het-zadel - 11/10/2014
Mening: Zaterdag 11 oktober legde de nieuwe federale regering Michel de eed af. Mijn inziens brengt deze regering een duidelijke trendbreuk te weeg in de Belgische politiek en dit om drie redenen. Voor eerst is er de duidelijke ideologische keuze. België is het immers niet gewoon een regering te krijgen met een duidelijke richting. Huidige regering is immers duidelijk een herstelregering in tegenstelling tot vroegere regeringen. Ten tweede is de huidige samenstelling van de nieuwe regering uitermate on-Belgisch. We zijn het immers niet gewoon een regering te hebben met CD&V, maar niet met CDH. Waarbij ook de grootste partij op termijn naar Vlaamse onafhankelijkheid streeft. Daarom noemt men het ook een Kamikaze coalitie. De derde reden te slotte is de jonge leeftijd van de vier partijvoorzitters die deze regering tot stand brachten. Ze zijn alles behalve einde carrière en hebben iets te bewijzen, namelijk onze economie en welvaartsstaat zo hervormen dat ze overeind blijft.