Man in quarantaine geplaatst in Brussel na mogelijke besmetting ebola
Er was eerder al vals alarm, maar maandag is in het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel een patiënt die onlangs terug kwam van Guinee en hoge koorts had in quarantaine geplaatst.
Zondagavond heeft een ziekenhuis in Brussel een tijdlang de hele spoedafdeling in quarantaine geplaatst, uit vrees voor ebola. Toen bleek dat het om vals alarm ging. De patiënt was zelfs niet in Afrika geweest. Maar nu is er een tweede geval.
‘De patiënt had deze ochtend last van hoge koorts. Hij verbleef onlangs in Guinee, dat is een getroffen gebied. Dan is de procedure heel duidelijk: hij wordt onmiddellijk in een universitair ziekenhuis in quarantaine geplaatst’, bevestigt een woordvoerder aan onze redactie. 'Het kan nog 48 uur duren voor we de diagnose kennen. De kans is heel klein dat hij besmet is met het ebola-virus. De man heeft misschien gewoon malaria.'
Controles luchthaven. Deze ochtend riep viroloog Marc Van Ranst nog op om extra controles uit te voeren op de luchthaven van Zaventem. Maar het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zal geen maatregelen nemen, voorlopig toch niet. Dat meldt VTM Nieuws.
De Block zal donderdag wel samenzitten met haar Europese collega’s. Het onderwerp: versterkte controles op reizigers uit Afrikaanse landen die getroffen zijn door de ebola-epidemie. Vooral Guinee, Liberia, Nigeria en Sierra Leone. Er wordt ook gepraat over een betere coördinatie tussen de EU-landen.
De controles gebeuren vandaag in het land van vertrek. De temperatuur van de reizigers wordt daar gemeten, voor ze het vliegtuig in mogen. In Europa bestaat geen consensus over controles in het land van aankomst. Groot-Brittannië is de enige EU-lidstaat die specifieke screenings op de grootste luchthavens en treinstations heeft aangekondigd. Ook de VS gaat in vijf luchthavens de temperatuur meten van passagiers die uit de West-Afrikaanse landen komen waar ebola zich verspreidt.
Wat De Block donderdag gaat zeggen, is nog niet duidelijk. ‘We moeten doen wat echt nodig en doeltreffend is’, klinkt het op het kabinet van De Block.
Eigen mening: Zoals je in dit artikel kunt lezen gaat ons land heel voorzichtig te werk als het over de ziekte 'ebola' gaat . Dit vind ik maar goed ook want je kan beter voorkomen dan genezen. Maar ik vind het wel gek dan men soms te snel gaat denken dat iemand die ziekte heeft. Daar erger ik mij soms aan, maar zo is het nu eenmaal. Ze zouden een manier moeten vinden om sneller te weten te komen wanneer iemand deze ziekte heeft. Want nu zit die man in quarantaine voor misschien een totaal andere niet zo gevaarlijke ziekte. En dat is natuurlijk wel spijtig dat men zo'n methode nog niet heeft ontwikkeld. Maar dat zal nog wel komen waarschijnlijk.
Bron: Eveline Vergauwen en Lin Louage Krant: de Standaard Datum:13/10
Site: http://www.standaard.be/cnt/dmf20141013_01318475