De Franstalige oppositiepartij PS is niet te spreken over de verdeling van de ministerposten. De socialistische partij vindt dat de enige Franstalige partij in de coalitie -MR- alle nationale sleutelfuncties schenkt aan de N-VA.
De PS voert al enkele dagen scherpe oppositie tegen de komende federale regering-Michel I. Zo zei ontslagnemend premier en PS-voorzitter gisteren al dat Charles Michel (MR) niet het statuut zal hebben van een eerste minister van alle Belgen.
Ondertussen is de verdeling van de ministerposten bekend en plakken er op de posten die de Vlaamse partijen krijgen al namen. Die verdeling kan niet op enthousiasme rekenen bij de PS.
Volgens de PS gaan de drie belangrijkste posten -Binnenlandse Zaken, Financiën en Defensie en Openbaar Ambt- net als het voorzitterschap van de Kamer naar de Vlaams-nationalistische partij N-VA. "De N-VA heeft dus zo de openbare diensten, de politie en het leger in handen", klinkt het.
Maar eigenlijk gaan zowat alle belangrijke posten naar Vlaamse partijen, vindt de PS. Ze verwijzen daarvoor naar Asiel en Migratie (N-VA), Justitie (CD&V), Werkgelegenheid (CD&V), Sociale Zaken en Volksgezondheid (Open VLD) en Overheidsbedrijven (Open VLD). "Zo goed als alle uitgaven en inkomsten van de federale staat zijn zo in handen van Vlaamse partijen."
Tot slot treedt de PS ook onder andere Groen bij met de kritiek op het aantal vrouwen in de regering. De partij spreekt van een "machoregering".
Bron: De Redactie, 10/10/2014,
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/p...4?eid=1.2115168
Mening: Lap, het begint weer. Ik krijg het toch wel vaak op mijn heupen als de oppositie alweer luid begint te roepen. Dan bedoel ik ook oppositie in het algemeen, niet enkel de PS. Als men begint te roepen dat het weer niet goed is, moet men zich misschien eerst en vooral zelf eens afvragen of ze het zelf beter zouden doen.
Volgens mij is het de schuld van de Walen dat de belangrijkste posten in Vlaamse handen zijn gevallen. Als CDH zich geëngageerd had om mee te doen, dan had men dit evenwichtiger kunnen verdelen. Alle zware posten naar de MR schuiven is gewoon niet haalbaar, dat weten zij zelf ook. Het is dus logisch dat de Vlaamse kant meer belangrijke posten krijgt. En de N-VA dan? Moesten zij dan ook de zwaarste posten krijgen? Uiteraard! Ze zijn de grootste partij! Wat loopt Di Rupo eigenlijk te mekkeren? Dit zijn toch allemaal logische gevolgen denk ik dan?
Eigenlijk heeft Di Rupo dit allemaal aan zichzelf te danken. Als hij de MR betrokken had bij de Waalse en de Brusselse onderhandelingen, dan had Di Rupo Charles-Michel niet in de handen van de N-VA gedreven. Dit was de enige optie voor de MR om toch maar in één regering mee te mogen draaien. Volgende keer dus niet zo snel zijn Elio...
En wat die "machoregering" betreft: dat is misschien een jammere zaak, maar het zal niet anders gegaan hebben veronderstel ik. Voor ministerposten kiest men gewoon de meest ervaren en bekwamen mensen uit. Als dit nu toevallig mannen zijn, dan is dat de beste keuze. Moet men dan speciaal zorgen voor een goed evenwicht tussen mannen en vrouwen en zo enkele ervaren mensen aan de kant laten staan?
Het lijkt me wel belangrijk dat alle partijen er voor zorgen dat er voldoende vrouwen ervaring op doen, zodat ze later eventueel door kunnen stromen tot een ministerpost. (Zoals de N-VA bijvoorbeeld in de Vlaamse regering deed met Liesbeth Homans. Zij zou eigenlijk minister-president moeten worden qua aantal stemmen, maar had nog niet voldoende ervaring. Daarom duiden ze iemand met meer ervaring aan en laten ze haar ervaring opdoen als 'gewone' minister. Een degelijke regeling die goed is voor iedereen, toch?)