10th October 2014, 13:22
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Retie
Posts: 111
|
|
Nobelprijs voor de Vrede voor Malala Yousafzai en Kailash Satyarthi
De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar Malala Yousafzai en Kailash Satyarthi. Dat heeft het Nobelcomité zojuist bekendgemaakt. Het comité eert hen voor hun strijd tegen de onderdrukking van kinderen en jongeren en voor het recht op onderwijs voor iedereen.
Malala werd in 2012 wereldberoemd nadat ze in 2012 werd neergeschoten door de taliban omdat ze ijverde voor meisjesonderwijs
Malala, een 17-jarig Pakistaans meisje, werd wereldberoemd nadat ze in 2012 werd neergeschoten door de taliban omdat ze ijverde voor het recht op onderwijs voor meisjes. Ze overleefde de aanslag en reist sindsdien de wereld rond om haar boodschap te verspreiden.
De Indiër Kailash Satyarthi leidde verscheidene vreedzame protesten en betogingen tegen de uitbuiting van kinderen met winstoogmerk. Hij droeg ook bij aan de ontwikkeling van belangrijke internationale conventies over kinderrechten.
Broederschap
Mede dankzij Malala en Kailash komt de wereld steeds dichter bij het uiteindelijke doel: kinderarbeid elimineren
Nobelcomité
Het Nobelcomité acht het van groot belang dat een hindoe en een moslima deelnemen aan de strijd voor onderwijs en tegen extremisme. Volgens berekeningen zijn er vandaag 168 miljoen kinderarbeiders in de wereld. In 2000 waren er 78 miljoen meer. "Mede dankzij Malala en Kailash, en veel andere mensen en organisaties in de internationale gemeenschap, komt de wereld steeds dichter bij het uiteindelijke doel: kinderarbeid elimineren", klinkt het.
Kinderen moeten naar school gaan en niet financieel uitgebuit worden, luidt de motivatie van het Nobelcomité. In de armste landen is 60 procent van de bevolking jonger dan 25. "Voor de ontwikkeling van wereldvrede is het een vereiste dat de rechten van kinderen en jonge mensen gerespecteerd worden. Vooral in conflictgebieden leidt het geweld tegen kinderen tot een continue voortzetting van geweld van generatie op generatie."
"De strijd tegen onderdrukking en voor de rechten van kinderen en jongeren draagt bij tot de broederschap tussen naties waarover Alfred Nobel het had in zijn testament", aldus het comité.
bron: Het Laatste Nieuws, 10/10/2014
eigen mening:
Weer een stap in de goede richting. Deze keer is dit zelfs in stand gebracht door twee zeer jongen vrouwen die nog eens hindoe en moslima zijn. Voor hen is het al moeilijk genoeg om hun eigen mening te uiten, laat staan dat dit effect heeft op de vrouw. De vrouw wordt in te veel landen als minderwaardig aanzien.
Deze strijd tegen de onderdrukking van school voor kinderen is niet alleen een stap richting afschaffing van de kinderarbeid, maar ook een goede stap in de richting van vrouwenemancipatie.
|