VN vragen meer inspanningen voor de bescherming van de biodiversiteit
De internationale gemeenschap wil de daling van de biodiversiteit een halt toeroepen. Tegen 2020 moeten daartoe een aantal strategische doelen omgezet zijn. De verwezenlijking van enkele doelen kan echter op zich laten wachten, waarschuwen de Verenigde Naties in een rapport.
Vier jaar na de besluitvorming over de bescherming van de biodiversiteit op Aarde manen de Verenigde Naties aan tot meer inspanningen om alle doelen zoals gepland tegen 2020 te halen. Een tussentijds rapport over de huidige stand van zaken werd vandaag aan het begin van de 12e VN-conferentie over de Biodiversiteit (CBD) in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang voorgelegd. Het moet de hoogdringendheid van de vorderingen benadrukken. Het rapport toont aan dat er belangrijke stappen werden gezet in bepaalde sectoren, klinkt het. "Maar in de meeste gevallen zijn bijkomende inspanningen vereist."
"Alarmerend"
Zo loopt ook het in 2010 op de conferentie in het Japanse Nagoya vastgelegde de doel gevaar om tegen 2020 het verlies aan natuurlijke biotopen te stoppen of dat percentage ten minste te halveren. "Het wereldwijde percentage aan bos vernieling zit wel in dalende lijn, maar is nog steeds alarmerend hoog", luidt het in een samenvatting van het rapport.
Ook de bescherming van bedreigde soorten zit niet op de juiste weg. Ondanks enkele succesjes zijn er voldoende aanwijzingen dat het gemiddelde risico op met uitsterven vogels, zoogdieren, amfibieën en koralen steeds maar toeneemt.
Stappenplan
Ook milieuorganisaties luiden de alarmbel en roepen de landen op bij de bescherming van de biodiversiteit op het gaspedaal te drukken. Onder andere de financieringsbeloftes uit de industrielanden zijn nog steeds niet ingevuld, hekelt WWF.
Tegen 17 oktober willen de deelnemers aan de conferentie uit meer dan 190 landen onder andere een stappenplan voor de omzetting van de strategische doelen herwerken. Aan de vergadering nemen vertegenwoordigers van regeringen, niet-gouvernementele organisaties en wetenschappers deel.
Bron: Het laatste nieuws,
http://www.hln.be/hln/nl/2661/Diere...versiteit.dhtml, 6/10/14, 21u00.
Eigen mening: Nu maar hopen dat er ook verandering gaat komen! De biodiversiteit zoals we die nu kennen is aan het verdwijnen. En wie zijn daar de schuldige voor? Wij natuurlijk! Bos vernieling is één van de redenen waarom er zoveel diersoorten verdwijnen. We vernielen de habitat van bedreigde diersoorten. Niet enkel die van bedreigde diersoorten maar ook dieren waar nog een grote populatie van is. Ook deze dieren zijn belangrijk om te beschermen. Er verdwijnen biotopen door de klimaatverandering die wij veroorzaken. De mens moet gaan veranderen als deze nog wilt dat er een biodiversiteit aan dieren is op deze planeet.