In de Sint-Pietersbasiliek in Rome heeft paus Franciscus met een misviering het startschot gegeven voor een bijzondere bisschoppensynode. De komende 2 weken zal de Kerk reflecteren over haar leer rond huwelijk en seksualiteit. De meeste westerlingen verwachten zachtere ethische standpunten, maar het is de vraag of die er ook effectief zullen komen.
Op zich is een synode onder bisschoppen niet uitzonderlijk, maar de eerste onder het pontificaat van Franciscus is dat wel. Om te beginnen op het gebied van de deelnemers. Ze zijn met een 250-tal: bisschoppen, kardinalen, patriarchen, maar voor het eerst doen er ook leken mee, een 12-tal.
Voor ons land zijn in Rome 4 vertegenwoordigers aanwezig: Aartsbisschop André-Jozef Léonard als voorzitter van de Belgische bisschoppenconferentie, de Belgische orthodoxe metropoliet Athenagoras als afgevaardigde van het oecumenische patriarchaat van Constantinopel, jezuïet George Henri Ruysen als medewerker van het synodesecretariaat en ten slotte heeft paus Franciscus ook kardinaal Godfried Danneels als speciale gast uitgenodigd.
"De deelnemers aan de synode, die van overal ter wereld komen, zullen samen met mij 2 intense weken van luisteren en debat beleven, bevrucht door het gebed", zei paus Franciscus tijdens de misviering.
Delicaat thema
Ook bijzonder aan de synode is dat hij gaat over één centraal - en delicaat - thema: het gezin, huwelijk en relaties. Hoe gaat de Kerk om met homo's en gescheiden mensen. Paus Franciscus wil met de synode nagaan of het niet nodig is om de kerkelijke leer rond die onderwerpen meer moet worden afgestemd op wat de gelovigen zelf vinden.
Dat het thema delicaat is, blijkt uit de reacties die er al gekomen zijn. Vooraf stuurde het Vaticaan namelijk een vragenlijst rond waarop onder andere de bisschop van Antwerpen Johan Bonny reageerde met een brief waarin hij meer respect vroeg voor meer moderne vormen van relaties. Uit de reacties op die brief bleek evenzeer dat bij heel wat gelovigen de hoop leeft dat de Kerk effectief de soms scherpe standpunten gaat bijstellen.
Wellicht moeten we van deze synode nog geen revolutionaire dingen verwachten. Niet in het minst omdat heel wat clerici uit Latijns-Amerika en Afrika doorgaans veel conservatiever zijn dan hun westerse collega's. Bovendien is deze conferentie slechts een voorbereiding op een tweede synode volgend jaar in de Verenigde Staten.
Paus heeft het laatste woord
Uiteindelijk zal paus Franciscus volgend jaar in het najaar het laatste woord krijgen over de hele kwestie.
Hij staat erom bekend hervormingsgezind te zijn. En dat bleek ook bij aanvang van de synode vandaag toen hij opriep om te luisteren naar de roep van het volk. "Aan de Heilige Geest vragen we voor de deelnemers aan de synode eerst en vooral de gift van het luisteren."
Het is evenwel niet duidelijk hoe ver precies paus Franciscus zelf wil gaan en kan gaan rekening houdend met de grootte van zijn aanhang.
Bron:
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/b...0?eid=1.2110368
Mening: "Eindelijk..." zullen veel mensen (inclusief mezelf) denken. De Kerk heeft van haar standpunten in het verleden, nooit een geheim gemaakt. Zeker niet omtrent zaken zoals seksualiteit en huwelijk. Vaak gingen deze standpunten gepaard met controversiële uitspraken. Maar het ziet er naar uit dat, mede dankzij paus Franciscus, die bekend staat om zijn hervormingsgezindheid, hier verandering in gaat komen. Er is nood aan een Kerk die mee is met zijn tijd.