55 banen op de tocht bij New Store Europe in Grobbendonk
New Store Europe, een bedrijf in Grobbendonk dat winkels inricht en displays maakt, zal het faillissement aanvragen. Dat melden de vakbonden.
http://trends.knack.be/economie/bed...mal-434059.html
De Tijd berichtte vrijdag dat het Noorse moederbedrijf vorige week failliet werd verklaard.
De financiële moeilijkheden daar blijken nu ook vestigingen in het buitenland te treffen.
Volgens de bedrijfsinformatiedatabank Graydon boekte het bedrijf in Grobbendonk in 2013 een nettoverlies van 0,8 miljoen euro en een omzet van 8 miljoen euro. New Store Europe was in ongeveer 30 landen actief en stelde in totaal 700 mensen te werk. In 2013 boekte de hele groep een omzet van 177 miljoen euro, met een operationeel verlies van 11 miljoen euro, meldt De Tijd.
Tot het klantenbestand van New Store Europe behoren enkele grote namen, zoals JBC en Proximus.
"Het ging al een tijdje minder goed. Twee grote geldschieters, waaronder de investeerder Hercules en een bank, hebben zich teruggetrokken. Hierdoor zagen alle entiteiten in Europa hun kredietlijn opgeschort", zegt LBC-secretaris Joeri Saenen. "Ook in het Belgische bedrijf waren er schulden", vult ABVV-secretaris Ronny Leblon aan.
Dinsdag kwam de regionale directie uit Nederland naar Grobbendonk om de situatie in België te evalueren en een mededeling te doen. "Het faillissement wordt vandaag (vrijdag, red) aangevraagd en wordt wellicht dinsdag door de Turnhoutse koophandelsrechtbank uitgesproken", aldus nog Leblon. Toch reageren de bonden verrast. "Het bedrijf had een vrij specifieke business en grote klanten zoals Proximus, maar het huidige businessmodel blijkt niet opgewassen tegen de realiteit van vandaag, met nog een deel de crisis. Bedrijven stellen orders uit", aldus Saenen.
Door een faillissement zouden in Grobbendonk een 55-tal werknemers, onder wie een twintigtal bedienden, hun baan verliezen. (Belga/BO)
Eigen mening: Alhoewel de meeste onder ons de crisis niet al te hard gevoeld hebben is dit toch een bewijs dat ze ook hier toegeslagen heeft en nog steeds voor spijtige gevolgen zorgt. Zoals het artikel vertelt is het moederbedrijf in Noorwegen er als eerste onderdoor gegaan. Noorwegen, één van de Scandinavische landen, staat er voor bekend om zich meer en meer te specialiseren op diensten in de plaats van het produceren van goederen omdat het Westen simpelweg niet tegen de lage lonen van het Oosten op kan. Zo bood ook dit bedrijf een dienst aan. Het is toch wel een schok als het dan ook misgaat met bedrijven in de dienstensector. De hoofdreden van het faillisement zijn investeerders die zich teruggetrokken hebben. Sinds de crisis zijn investeerd nu eenmaal voorzichtiger geworden. Zo zijn ook Belgische investeerders meer naar andere, minder risicovolle opties overgegaan in plaats van rechtstreeks te investeren in de privésector met alle gevolgen nadien.