Depressie zit niet "gewoon in je hoofd"
Wereldwijd lijden er 350 miljoen mensen aan depressie. Toch is de beleving ervan nooit tweemaal dezelfde. Naast een aantal moeilijk te omschrijven psychologische en emotionele factoren die aan de basis van de ziekte liggen, blijkt depressie nu ook een duidelijke lichamelijke component te hebben. Een depressie zit dan blijkbaar toch niet alleen 'tussen je twee oren'.
Leven zonder substantie
Depressie is een donkere en ondoorgrondelijke toestand van de menselijke geest. Wat de stoornis zo moeilijk meetbaar maakt, is dat ze iedereen op een andere manier lijkt te treffen. Geen twee belevingen van depressie zijn dezelfde. Sommigen geven mee te moeten leven met een constante 'donkere wolk' boven het hoofd. Anderen omschrijven het als 'vastzitten in een lege ruimte'. Dit gebrek aan 'psychische consistentie' maakt het voor mensen niet alleen moeilijk hun ziekte te omschrijven, maar ook voor artsen en psychologen om de stoornis te diagnosticeren.
Depressie zit niet "tussen de twee oren"
Depressie wordt vaak omschreven als een 'algehele staat van droefheid'. De fysieke en emotionele weerslag van de ziekte gaat echter veel verder dan dat. De gevolgen gaan vaak zelfs zo ver dat ze normaal functioneren in de dagelijkse omgang in de weg staan.
In copore sano
Recent onderzoek wijst uit dat de ziekte niet alleen bepaald wordt door psychische factoren, maar dat ook lichamelijke klachten wezenlijk onderdeel van de stoornis uitmaken. De verhouding tussen beide is er, zoals zo vaak, eentje conform die van de kip of het ei. Of de lichamelijke klachten nu voortkomen uit de mentale staat van stress en depressie of dat ze net mee aan de basis liggen van het ontstaan van de ziekte zelf, daar hebben ook wetenschappers het raden naar.
Bron: http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetens...-je-hoofd.dhtml
Mening: Er zijn alsmaar meer mensen die te maken krijgen met een depressie. Er wordt hen dan verteld dat het tussen hun 2 oren zit maar door dit artikel dus blijkbaar niet. Is dit dan de reden waarom een depressie alsmaar vaker voorkomt? Hopelijk vertellen de dokters vanaf nu niet dat het tussen je oren zit maar dat ze een duidelijke reden moeten aanhalen. En zo kunnen we maar hopen dat het aantal depressies verlaagt.