Lasers leggen ‘verloren stad’ in Cambodja bloot
Australische archeologen hebben niet ver van de beroemde tempel van Angkor Wat in Cambodja een ‘verloren stad’ ontdekt waarvan aangenomen werd dat ze vooral in legenden bestond.
De tempels van Angkor Wat en Angkor Thom behoren tot het absolute werelderfgoed en lokken ieder jaar twee miljoen toeristen naar Cambodja. Het iconische Angkor, meer dan 800 jaar geleden ontstaan aan de oevers van het Meer van Tonle Sap, was ooit de hoofdstad van het machtige Khmer-imperium waarvan de invloedsfeer reikte van huidig Cambodja tot delen van Thailand, Laos, Vietnam en Myanmar.
Zeldzame inscripties maken echter gewag van een andere nog oudere stad genaamd ‘Mahendraparvata’. Waarschijnlijk zou deze stad de echte heimat geweest zijn van de Khmer-cultuur. Alleen, deze stad vinden bleek onmogelijk en steeds meer werd opgeworpen dat het om een legende zou gaan.
Lidar
Voorzien van gesofisticeerde technologie - het zogenaamde lidar-systeem - hebben archeologen nu verkenningsvluchten uitgevoerd boven het plateau ten noordwesten van Angkor, de zogenaamde heuvels van Kulen. Het gebied staat bekend als Mahendraparvata, maar het is zodanig overwoekerd door ondoordringbaar regenwoud dat onderzoek uitvoeren met traditionele archeologische methoden onbegonnen werk is.
Het nieuwe Lidar-systeem zorgt momenteel voor een absolute revolutie in de archeologie, vooral in tropische regenwouden. Om de vier seconden worden miljoenen laserstralen door de ondoordringbare vegetatie van de jungle gestuurd waarbij de minste afwijkingen in de ondergrondse topografie minitieus in kaart gebracht worden.
Tot grote verwondering van de wetenschappers legden de lasers in het gebied Mahendraparvata een strak, massief raster van straten en boulevards bloot. Bovendien werden op het plateau talloze restanten van tempels, kunstmatig aangelegde vijvers en een heel netwerk van kanalen blootgelegd.
Verder werden ook bewijzen aangetroffen van een hydraulische architectuur, één van de kenmerken bij uitstek van de watercontrole die zo eigen is aan de Angkor-beschaving. Nog opmerkelijker is hoe straten dwars door de heuvels en dalen snijden op het plateau.
Toonaangevend in irrigatie
De stichting van Mahendraparvata wordt toegeschreven aan koning Jayavarman in de negende eeuw, zo’n 300 jaar voor de bloeiperiode van het nabijgelegen Angkor. Ook rond de site van Angkor zelf gingen onderzoekers aan de slag met lidar. Ze ontdekten een uitgestrekt irrigatiesysteem dat nu met het blote oog niet meer waar te nemen valt.
Door het water van de moessonregens te controleren en te bewaren, was de Khmer-beschaving in staat om een grote populatie te onderhouden. Op die manier kon Angkor uitgroeien tot de grootste metropool in de Middeleeuwse wereld.
Aangenomen wordt dat Mahendraparvata en Angkor tegelijk verlaten werden omstreeks de vijftiende eeuw door klimatologische veranderingen. De zogenaamde ‘Little Ice Age’ zou destijds gezorgd hebben voor een dramatische droogte in heel het zuidoosten van Azië. Het dreef de Khmer-heersers naar zee, waar de huidige Cambodjaanse hoofdstad van Phnom Penh ontstond.
Bron: De Standaard
http://www.standaard.be/cnt/dmf20140923_01283389
Eigen mening:
Zelfs de dag van vandaag kunnen we nog van legendes realiteit maken! Dit Lidar-systeem is een goede oplossing, veel beter dan bomen omhakken en graven. Hiermee kan je ook veel sneller dingen lokaliseren zoals bij een radar-systeem. Zo zie je maar weer dat de technologie nog steeds geheime kan vinden die al jaren verbogen zijn. Er zullen nog andere ontdekking volgen dankzij de evoluerende technologie.