Een jaar studeren moet 1.100 euro kosten
Een jaar studeren moet 1.100 euro kosten
De hogescholen en universiteiten hebben op vraag van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) een voorstel voor een hoger inschrijvingsgeld ingediend. Volgens meerdere bronnen is een bedrag van 1.100 euro genoemd.
De Vlaamse regering wenst zo'n 89 miljoen euro te besparen op de werkingsmiddelen van het hoger onderwijs. Daarmee worden de gebouwen, het onderwijs en het basisonderzoek gefinancierd. De universiteiten en hogescholen lieten eind juli weten dat ze daardoor, tegen hun zin in, genoodzaakt zijn om het inschrijvingsgeld vanaf volgend academiejaar te verhogen.
Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) gaf de hoger onderwijsinstellingen tot eind september de tijd om met een voorstel te komen. De afgelopen dagen werd er daarom druk overlegd. Maandag zaten de rectoren en de voorzitters tot elf uur 's avonds samen om tot een consensus te komen. Op basis van de vermoede besparingen waren simulaties gemaakt, waarbij een waaier aan bedragen naar voren kwam.
Uiteindelijk is er een minimumbedrag aan minister Crevits overgemaakt, zo bevestigen meerdere bronnen aan De Morgen. Dit zou om en nabij de 1.100 euro liggen, een verhoging van 77 procent ten opzichte van de huidige 619,90 euro. "Maar wij blijven ons verzetten tegen de besparingen", zegt een bron. "De overheid moet de consequenties ervan onder ogen zien."
Effect op instroom
Gisteren zaten afgevaardigden van de universiteiten en hogescholen nog samen met Ann Verreth, de kabinetschef van Crevits. Uit die vergadering is gebleken dat de concrete besparingscijfers pas tegen de septemberverklaring van aanstaande maandag mogen worden verwacht.
De universiteiten en hogescholen hopen dat er voor die tijd nog geschoven wordt binnen de totale besparingen op onderwijs, waardoor zij iets minder getroffen zullen worden. Alleen dan kan het inschrijvingsgeld in hun ogen lager uitvallen dan 1.000 euro.
Dat bedrag is tegelijkertijd ook een psychologische grens. Want hoewel de universiteiten en hogescholen een simulatie hebben overgemaakt die hoger uitvalt, hopen zij dat het uiteindelijke compromis lager ligt. "We zijn bang dat het een effect zal hebben op de instroom", klinkt het. "Als het boven de 1.000 euro uitkomt, gaan sommige studenten afhaken."
Taalgrens
Politiek ligt dat ook bijzonder moeilijk. Crevits zelf gaf al aan dat een verhoging aanvaardbaar is, maar zei daarbij te denken aan Waalse bedragen. Over de taalgrens betalen studenten 880 euro per jaar. Coalitiepartner N-VA was nog een stuk stelliger: inschrijvingsgelden boven 1.000 euro zullen niet worden aanvaard, zei fractieleider Matthias Diependaele.
De studenten zelf hebben zich tot nu toe amper laten horen, al is wel geweten dat zij geen voorstander zijn van een verhoging. De Vlaamse Vereniging van Studenten spreekt vandaag met de hoger onderwijsinstellingen, maar liet gisteravond weten dat "het tijd is voor verzet". Zij zullen snel aankondigen op welke manier zij hun onvrede gaan uiten.
Bron: De Morgen, 18/09/2014
Eigen mening:
Dat we vanaf volgend academiejaar 1.100 euro inschrijvingsgeld moeten gaan betalen, vind ik nogal veel. Dit zal effect hebben op de instroom omdat veel mensen dit niet kunnen betalen. Het aantal aanvragen voor studiebeurzen zal dan in een stijgende lijn gaan. Als de overheid die bijkomende aanvragen zal moeten financieren, gaan we daarvoor een groter budget nodig hebben. Maar omdat er bespaard moet worden, zie ik dit nog niet gebeuren. Daarnaast vind ik wel dat we eens moeten gaan kijken wat mensen uit onze buurlanden moeten betalen voor hoger onderwijs. Vaak zijn deze bedragen veel hoger dan bij ons, terwijl ons onderwijssysteem beter is. Dus ik vind dat hiermee ook rekening moet gehouden worden in het bepalen van het studiegeld.
|